Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsliv i USA och Dalarna

Annons

Att illustrera en presentation av den amerikanske nordstatsförfattaren H D Thoreau (1817-62) med naturbilder från Siljanstrakten kan tyckas lite långsökt.

Bengt Oldhammers och Pär Johanssons lilla bok Cave et aude (Se och lyssna) är emellertid gjord med starkt engagemang, och både budskap och bilder väcker intresse.

Thoreau, den berömde klassikern och outsidern i amerikansk litteratur åstadkom på sin tid stort rabalder med boken Skogsliv vid Walden. I materialismens och framstegsfilosofins förlovade land ivrade han för en återgång till enkelheten, lämnade universitet och stadsliv bakom sig och byggde en liten hydda i skogen utanför Concord, Massachusetts.

Här levde han ensam i två år, nöjde sig med livets nödtorft och studerade ingående naturen i omgivningen. De noggranna anteckningar han förde blev grunden till den berömda boken, som emellertid också vittnar om stor beläsenhet.

I den alltmer hektiska och politiserade värld vi lever i har Thoreaus livsideal aldrig förlorat sin aktualitet. Hans naturintresse, frihetsbehov och förnöjsamhet går igen i exempelvis 70-talets grönavågenrörelse och finns uppenbarligen också hos upphovsmännen till Cave et aude.

Orsabon Oldhammer arbetar halvtid som journalist och ägnar för övrigt sin tid åt skog och natur. Johansson, som bor i Mora, undervisar deltid på gymnasiet och har naturfoto som huvudintresse.

Oldhammer skriver kortfattat men med inlevelse om Thoreaus liv och citerar rikligt ur hans verk (dock utan angivande av översättare!).

Han ger också användbara boktips för dem som vill läsa vidare i ämnet. Johanssons illustrationer är helsidesbilder i färg, som vittnar om säker blick för naturen i stort som smått och är en fröjd för ögat.

Sammanfattningsvis är deras bok väl värd att ta del av.

GÖRAN R ERIKSSON

Mer läsning

Annons