Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbygdens röst

Annons

Rose Marie Enquist fick höra talas om historien när hon under 1990-talet flyttade till ett torp i Skifsen. Hon fascinerades av mystiken, naturen och människorna som levde i den gamla Finnbygden.

Detta är en bok att läsa för den som vill veta hur folk på landet har det, ung som gammal.

- I boken har jag också många naturskildringar. Jag vill att man får upp blicken för naturen och det tror jag att folk får när någon skriver eller berättar om den, säger Enquist.

Många av händelserna, miljöerna och personerna i boken är hämtade från verkligheten. Farmor, som är en av huvudpersonerna, lever i ett gammalt torp utan el och vatten. Detta gjorde även Enquist under en tid. Karaktären Farmor skildrar också tydligt författarinnans livssyn och värderingar.

En annan händelse som ligger till grund till historien är författarinnans möte med varg vid Skifssjön.

- En morgon, just när jag flyttat dit, kom en älgko med kalv gående förbi mitt torp. De skulle väl ner och dricka vatten. Detta gjorde ett mycket starkt intryck på mig.

-Efter ett tag såg jag aldrig mer några kalvar, utan de bara försvann.

-Under samma tid flyttade det in en varghanne i området. Den mötte jag en gång ute i skogen. Boende och jägarna i området började också att förlora sina jakthundar. I min bok vill jag beskriva hur folk som bor i skogen har det när de lever med varg i närheten, berättar Enquist.

Parkvargen är Enquists första utgivna bok, men hon har skrivit under mycket lång tid. Hon debuterade redan som ung, under skoltiden, med att skriva dikter.

Sedan tog hennes musikintresse över och tiden räckte inte till för att utveckla sitt skrivande förrän hon blev förtidspensionär. Hennes yrkeserfarenheter som pedagog märks i hennes skrift.

Språket är väl genomtänkt och -arbetat. Texten är uppbyggd i enkla partier blandat med spännande längre och lite svårare stycken. Detta är en metod som hon använde sig av som specialpedagog.

I texten finns även ett flertal ordgåtor, som kanske kan vara svåra att upptäcka för de yngre läsarna. Vissa stycken är kursiverade och står för symboliska handlingar enligt Enquist.

- Jag låter skrivandet komma till mig. Jag använder mig inte av några mallar eller speciella metoder. När jag sätter igång flödar fantasin, men naturligtvis är det händelser och annat som jag tagit intryck av som ligger till grund.

I dag håller hon på att skriva några noveller och har även material till en vuxenbok. Den kallar hon "en läkarbok" och dess handling grundar sig på hennes erfarenheter av vården i Dalarna.

Författarinnan har också planer på att gå en skrivarkurs för att lära sig bygga upp en längre historia, en roman, på ett bra sätt.

Enquist vill i sina texter vara "skogsbygdens röst". Parkvargen håller nu på att distribueras till bokhandlar runt om i Dalarna och Värmland.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons