Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen in till verkstaden

Annons

Vad som fick hans intresse att vakna och stadga sig var den förbättrade digitala tekniken som öppnade upp för kreativiteten. En annan ingrediens borde vara ett väl tilltaget mått av tålamod.

Persson söker efter motiv som ofta måste ha krävt många timmars vandrande och bidande längs med och utanför skogsstigarna.

De två uvarna som lutar sig mot varandra som om de vore nyförälskade och värmer sig i det gnistrande snölandskapet är en ögonblicksbild som varje naturfotograf borde hålla som ovärderlig.

Den blöta uttern som nyfiket stirrar in i kameralinsen är ett annat laddat ögonblick - kontakten mellan människa och djur är etablerad.

En närbild på en kungsörn med blodig näbb fångar tvetydigheten hos en natur vars skönhet även rymmer en obehaglig grymhet; det majestätiska kräver sin blodiga tribut.

Den stillhet som vilar över Perssons intagande bilder kommer till sitt mest renodlade uttryck i en eka som ligger förtöjd i ett suggestivt dimlandskap. Mer meditativt rofyllt än så här blir det knappast, men kungsörnens blodiga näbb finns därute någonstans. Det ger bilder som denna en berikande tvetydighet, även här finns det spår av onda aningar.

Persson visar prov på ett lyhört gehör för naturens olika scener, det gör att han finner de stunder som talar till betraktaren. Den gamla verkstadslokalen förs under denna utställning lite längre från järnbruket och närmare mossa, träd, sjöar och dess invånare.

ANDERS LAGERQUIST

Fakta: FOTO

NATUREN SOM JAG SER DEN

Göran Persson

Gamla Meken, Smedjebacken, t o m 24/4

Mer läsning

Annons