Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivrecension: Sugarplum Fairy

Annons

Sugarplum Fairy
Stay Young EP

(Columbia/Sony)

betyg: 4

pop. Efter dubbel genomlyssning självsvänger jag in i sovrummet där bokhyllan med referensmusik står. Plockar fram Mando Diaos Motown Blood EP. Lyssnar. Dånar. Rockar runt en stund.

Slutsatsen är oundviklig.

Mando Diao är Kvarnsvedens Rolling Stones, Sugarplum Fairy är Kvarnsvedens Beatles.

Där Mando är spetsigt, förbannat, kyligt, komplext och besatt av soul, adrenalin och uppstudsighet, där är Sugarplum melodiskt, mjukt rundat, väluppfostrat, fyllt av energisk vilja och med refräng- och stämsång att dö och döda för.

Det blir giganternas kamp på nytt igen, sanna mina ord.

Rock'n'rollens kåta, svarta, tunga energi versus powerpopens soliga, luftiga, sommarvarma berusning.

Att producenten Ronald Bood lockat fram den inneboende kraften hos båda de här banden skvallrar om en sak. Mannen är ett geni.

Det säger också en del om brödratrion Norén och deras vänner. Att två sådana här band bryter fram från Kvarnsveden och Borlänge är osannolikt.

Helt sjukt.

Magiskt.

Vad måste hända nu? Bara en sak. Killarna i Sugarplum måste ut i världen, leva sina liv och fortsätta jakten på den plats i själen där de fantastiska sångerna föds. Då kan det som redan är läckert och glädjande mogna och förvandlas till det som är rikt och evigt.

Men hur ska flickorna kunna undgå att dåndimpa till Sugarplum Fairy den här sommaren? Jag kan ju praktiskt taget höra dem skrika "Iiiiiiiiiiiiihhhhhhh"! bakom refrängen till Sensation redan när jag provsmakar EP:n med hörlurar. Och hur ska världens alla tjocka nostalgifarbröder kunna snacka bort entusiasmen hos fem fantastiska unga män från Borlänge och hävda att allt det här minsann "gjorts förut"?

Omöjligt.

Jag kan redan se alla trötta, sura, cyniska dissningar sjunka tillbaka ned i tråkighetens historiska dyngträsk medan Sugarplumpojkarna besegrar sommaren 2004 med fjäderlätt, smittsam powerpop.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons