Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivrecension: Jens Lekman

Annons

Jens Lekman
When I Said I Wanted To Be Your Dog

(Service, 2004)

betyg: 4

Det händer intressanta grejer på Göteborgsbolaget Service. The Tough Alliance har precis släppt den högintressanta debut-EP:n Make It Happen och The Embassy är tillbaka med nya singeln Flipside Of A Memory. Men den kanske starkast lysande stjärnan på Service underbara pophimmel måste nog ändå vara Jens Lekman som under sitt nu begravda alter ego Rocky Dennis blev en ganska osannolik internetartist förra sommaren. Folk kunde hans texter utantill på konserterna utan att han hade släppt någon av sina två briljanta debut- EP's Maple Leaves och Rocky Dennis In Heaven.

Med sin första fullängdare When I Said I Wanted To Be Your Dog har Jens inte samlat sina senaste alster för att summera vad han befinner sig just nu utan det här fungerar som en samling av hans hemgjorda inspelningar under de senaste fyra åren.

Detta faktum gör dock inte den här plattan mindre angelägen, tvärtom. Att få lyssna på herr Lekmans personliga historier från de senaste åren i hans liv är stor svensk popmusik.

För han är något unikt och väldigt eget i popsverige. Musiken är spretig klipp-och-klistra-pop och han skriver texter på engelska som ingen annan i Sverige. Han är en obotlig romantiker hela tiden på gränsen till sammanbrott och jag tror det är det som gör han och hans musik så intressant.

Även fast jag är mer än lovligt trött på "hatt och blås"- genren som spridit sig som ebola efter Håkans debutalbum blir jag uppriktigt lycklig när jag hör den vackra kärleksförklaringen You Are The Light fylld med blås och allsångskörer. Silvia fungerar alldeles utmärkt i sin enkelhet och Happy Birthday, Dear Friend Lisa är en vacker födelsedagshälsning till en vän.

Ibland känns hans låtar lite väl ihopklistrade och ostrukturerade och jag hade gärna önskat några låtar till från Maple Leaves- EP: n. Men jag skulle inte för en sekund byta ut hans egensinniga musik mot vilket annat tradigt garagerockband som helst.

JOHANNI SANDÉN

Mer läsning

Annons