Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnaderna fortfarande stora

Annons

Tio år utan apartheid. Åtminstone utan de förhatliga lagar som reglerade tillvaron ned till en nivå när det handlade mest om att förnedra majoriteten av befolkningen. Nu är lagarna borta - men skillnaderna mellan den välmående vita befolkningsgruppen och de många fattiga som flyttat in till städerna består.

Att apartheid begravdes har inte betytt möjlighet till självförverkligande och verklig frihet för de stora grupperna människor. 50 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket och den officiella arbetslösheten är nära 30 procent. Var femte sydafrikan bar på hiv-viruset vid en genomgång för tre år sedan.

Blossom Tainton som uppträdde i Dalhalla i går och vars far Graham kommer från Sydafrika, är starkt kritisk till hur Thabo Mbekis regering hanterat aids-katastrofen.

Hon efterlyser tvång och lagar för ökad jämlikhet.

Musik spelade en stor roll i befrielsen. Och flera inslag i konserten i går kväll anslöt sig till den musiktraditionen.

Sydafrikas Sverigeambassadör Sonto Kudjoe uppträdde både som en offentlig representant för sitt land och uttryckte förhoppningar om att svenska företag ska investera i Sydafrika; och som en mötesledare vid ett massmöte. Hon skrek Amandla! och sjöng en sydafrikansk klicksång.

Sverige går enligt ambassadören till historien för det starka och ihållande stödet till frihetskämparna.

Ambassadören tycker inte att tio år är någonting för en regering i historiens ljus. Det har nog många svårt att hålla med om. Men regeringens plan för framtiden är "briljant" intygade hon.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons