Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpsynt morfinist fyller 150 år

Annons

Sherlock Holmes föddes den 6 januari 1854. Datumet har fastslagits av forskare med hjälp av Holmes egna kommentarer i en av de sista berättelserna om hans bravader. Få litterära figurer har kartlagts så noga av sina läsare som Holmes, från hans sportintresse (boxning och fäktning) till hans släktträd.

Sherlock Holmes gjorde sin publika entré 1887 i Arthur Conan Doyles deckarberättelse "En studie i rött". Inspirationen till den övermänskligt skarpsinnige detektiven kom från en av Conan Doyles lärare, kirurgen Joseph Bell vid lasarettet i Edinburgh. Han var lång och mager med genomträngande grå ögon och distinkt näsa. Han ansåg att man alltid kunde resonera sig fram till en lösning på till synes olösliga problem. Därav det mest kända Sherlock Holmes-citatet: "När man har eliminerat allt som är omöjligt så måste det som återstår, hur otroligt det än verkar, vara sanningen".

De första utkasten handlade om Ormond Sacker och Sherrinford Holmes som delade en lägenhet på 221B Upper Baker Street imen författaren tog sitt förnuft till fånga och döpte om dem till Dr John H Watson och Sherlock Holmes.

Det är Dr Watson som är berättaren i Conan Doyles berättelser, en vanlig läkare utan speciella talanger - precis som författaren själv. Holmes är ofta ganska hånfull mot sin normalbegåvade vän, men Watson är ett mänskligare komplement till den kylige detektiven.

Med åren började Doyle hålla sin huvudperson i lite mindre strama tyglar. Den torre Holmes blev en virtuos violinist som intresserade sig för buddhism och medeltida keramik - och knark.

Detektivens narkotikamissbruk är hett omdiskuterat och det står klart att han använde både kokain och morfin. Om inget mysterium fanns att lösa blev den överintelligente Holmes så uttråkad att han tog till artificiell stimulans. Kännare är dock noga med att poängtera att varken kokain eller morfin var olagligt på 1800-talet - det fanns att köpa över disk på närmaste apotek.

Länge var sydafrikanen och Shakespearetolkaren Basil Rathbone skarpskurna ansikte synonymt med Holmes men numera har britten Jeremy Brett tagit över prispallen.

Doyle försökte en gång ta livet av sin hjälte genom att låta honom störta utför ett vattenfall tillsammans med ärkefienden Moriarty. Men läsarna protesterade så högljutt att han lät deras hjälte återuppstå inför ögonen på en chockad Dr Watson. Kännare vidhåller att detektiven vid 150 års ålder ännu är vid liv "eftersom hans dödsannons ännu inte influtit i The Times".

I Sverige firas jubilaren på flera håll. Deckartidskriften Jurys senaste nummer är vigt åt Holmes och i september uppmärksammas han på Bokmässan i Göteborg med en fest. Men inte med några berusningsmedel i Holmes egen smak - det bjuds på temlor a la Ture Sventon.

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons