Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju röster om Margareta Dellefors

Annons

Birgit Nilsson, hovsångerska, hedersordförande Dalhallas vänner.

- Jag blev chockad att man sparkar ut den som skapat allt det här. Själva promotorn. Dalhalla är en stor del av hennes hjärta. Hon har ju offrat sitt hjärteblod. Jag kan inte turerna bakom kulisserna, med det är fullkomligt ofattbart hur man låta henne gå på det här sättet. Det tycker jag med mitt lilla förstånd. Man får ändå ta hänsyn till vad hon gjort. Det vore tråkigt om det blev så mycket malört i bägaren att hela Dalhalla skulle gå i stöpet. Det tycker jag särskilt som hedersordförande!

Björn W Stålne, direktör för Rikskonserter, före detta rektor för Operahögskolan.

- Det är djupt olyckligt och mycket felaktigt! Om det funnits en moralisk upphovsrätt för en programidé så är det hon som skulle ha den för Dalhalla. Alla vet att Dalhalla inte skulle ha existerat om hon inte varit som hon är. Risken är nu att grundtanken förfuskas.

Stefan Sköld, vd för Malmö opera och musikteater.

- Det var dramatiskt. Det är ju hon som har byggt upp Dalhallas internationella rykte genom spektakulära operaföreställningar. Den anses som en av de tre bästa utomhusscenerna för opera i Europa.

- Det betyder mycket för regionen. Sedan ska man ha en balans med andra arrangemang, även om man ska värna operan som konstform.

Seth Karlsson, musikkritiker, journalist.

- Det hedrar Margareta Dellefors att hon inte sviker en konstnärlig tanke, som jag delar helt med henne. Men denna tanke är inte realiserbar i Dalhalla, av många skäl.

Magnus Bäckström, konserthuschef Gävle konserthus.

- Detta är för komplext för att kommentera. Det finns ingen chans att ge en kommentar på det.

Robert Wells, musiker.

- Det är svårt att uttala sig eftersom jag inte vet vad som ligger bakom. Det enda jag kan säga är att det fanns hundra procent uppbackning från båda håll när vi var där och spelade. Även om jag kanske inte spelar hennes musik har hon haft full förståelse. Det är bara att hoppas att det reder ut sig.

Hasse Hjorth, vd Falun folkmusik festival.

- Det Margareta Dellefors har framfört är konsekvent det man förespeglat bidragsgivarna. Det är oerhört synd att man väljer vägen att elliminera henne. Det signalerar ju vad Dalhalla ska bli. Och det är inte bidragsgivarnas avsikt.

Mer läsning

Annons