Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självhjälp allt mer business

Annons

LitteraturThomas Johansson är professor i socialpsykologi. Att han har god överblick över självhjälpsindustrin är tydligt. Det intressanta är att han inte bara har den psykologiska kunskapen utan också sociologens förmåga att i ett större perspektiv studera hur nutidsmänniskan lever. Han menar att vårt liv i dag kännetecknas av oro, oöverskådlighet och vilsenhet.

Att självhjälpsindustrin, utifrån den analysen, blir lockande är inte svårt att förstå. För är det något som erbjuds oss i populärpsykologiska böcker, träningsvideor och bantningsprogram så är det ledning och svar. På 70-och 80-talet var filosofin att må bra och att trivas med livet. I dag handlar det allt mer om att rusta sig för att nå framgång.

Johansson ägnar särskild uppmärksamhet åt Dr Phil. Den storvuxne psykologen från USA har blivit populär även i Sverige. Han gör ett sympatiskt intryck och är närmast arketypen för en trygg fadersgestalt. Den förvirrade nutidsmänniskan får en stöttande hand lagd på sin axel och en väg framåt pekas ut. Med tyngd och eftertryck.

Men om man synar vad Dr Phil egentligen gör försvinner något av det okomplicerade och rakt igenom sympatiska intrycket. Hur svåra problem han än tar sig an, hittar han en lösning som kan formuleras i bara några meningar. Som med mycket annan populärpsykologi ges sken av att förändringen är enkel och att alla kan klara av den.

I verkligheten tar stora förändringar lång tid att genomföra. De kräver också hårt arbete och långt ifrån alla som försöker uppnå dem kommer att lyckas.

Dr Phil ställer inte bara en diagnos, han ger också normer för vad som är ett gott liv. Detta goda liv är misstänkt likt hans eget. Idealet är att arbeta hårt, bli framgångsrik och få en fungerande kärnfamilj. Det han propagerar för är en traditionell och ganska gammaldags livssyn.

Dr Phil är troende och menar att man och kvinna, liksom alla individer, har olika uppgifter i Guds stora plan. Det här går inte riktigt ihop med synen på att alla kan lyckas, som han samtidigt säger sig stå för. Hur ska en kvinna, vars plats är att stödja sin make, bli framgångsrik och rakt igenom självförverkligad?

Johansson hittar samma mekanismer i träningsindustrin, bantningsvågen, och den ökande frekvensen av plastikkirurgiska ingrepp. Även här framställs vägen till målet vara enkel och möjlig att uppnå för alla.

Vårt sanna jag påstås också redan finnas inom oss. Eller som en av läkarna i boken formulerar det "I alla tjocka människor finns det en smal person som vill ut".

Det är förstås bra att vi gör något åt våra problem. Men ibland leds vår uppmärksamhet åt fel håll.

Trivs vi inte med oss själva och vår kropp är svaret inte nödvändigtvis att gå ned fem kilo i vikt eller att skaffa en tvättbräda på magen. Dessutom kommer toleransen för övervikt, stor näsa och andra "skönhetsfel" att bli mindre ju fler av oss som köper idealbilden.

Mot den smått hysteriska viljan till förändring borde ställas vikten av att i vissa lägen acceptera de vi är. Man kan fråga sig vad som händer i ett samhälle där den som inte kan, eller inte vill, uppnå det uppställda "idealet" klandras personligen och tillskrivs egenskaper som dålig karaktär, slöhet och dumhet. Kroppsfixering och mental självförverklingshysteri skapar kanske rent av fler problem än de löser.

FREDRIK BORNESKANS

Mer läsning

Annons