Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själv är bäste dräng

Annons

Daniel Saturn heter egentligen Daniel Sandvik och kommer ursprungligen från Orsa. Sedan några dagar bor han i Uppsala efter att oväntat ha kommit in på läkarlinjen. Basen för hans musikkarriär finns dock kvar i Mora, som var hans senaste adress innan flytten söderut.

Vådan av att som oetablerad artist ligga på ett större bolag är något som Daniel Saturn fått erfara. Oftast prioriteras guldkalvarna och det är svårt att som debutant få en jordmån att växa i. Debutskivan Softly som kom 1998 fick marginellt med promotion.

1999 fick han kontrakt med ett stort förlag och hade en hel del låtar klara. Det rann dock åter ut i sanden och i våras tyckte han att det var lika bra att hoppa av det samarbetet. Därför bestämde hans sig för att starta ett eget bolag för att försöka nå ut. Han menar att det lilla formatet ger bättre möjligheter att fokusera på artisten - i det här fallet han själv.

- Det är jag och en tjej som jobbar med bolaget, säger han.

Även om han för närvarande är ensam artist på Vladivostok är det långsiktiga målet att knyta andra artister till bolaget.

- Det vore spännande att jobba med andra, säger han.

Parallellt med att bygga upp Vladivostok records har han arbetat med att skriva och spela in låtar. Till den nya skivan har han bara använt en låt från senaste gången en inspelning var på tapeten 1999.

- Resten är nyskrivet, det är roligare att spela in sådant som är nytt.

På fem år har Daniel Saturn utvecklats musikaliskt och tycker att de nya låtarna känns mer representativa för vem han är i dag.

- Den första skivan var lite mer 60-talspopig. Jag har försökt gå ifrån den här retrogrejen. Risken är att det blir lite opersonligt, en pastisch. Jag strävar mer efter ett eget sound nu, säger han.

Det betyder inte att 60- och 70-talet är helt bortsopade, byggstenarna finns kvar.

- Men det är inte i soundet så mycket som i låtskrivandet som jag hämtar inspiration hos Beatles, David Bowie och andra. Gessle är en annan jämförelse som jag ofta får höra och det känns ju kul.

Daniel Saturn spelar alla instrument själv och har spelat in skivan i sin egen studio. Det är själva låtskrivandet och inspelningen som han brinner för. Att spela live är inget som lockar.

- Det beror inte på någon scenskräck eller så. Men det krävs ett stort engagemang och ett band som repat ihop sig ordentligt. Man vill ju inte ställa sig på en scen om det låter otajt.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons