Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinfoniettan startar vänförening

/
  • Vid sinfoniettans nyårskonserter gick man ut med information om att en vänförening skulle bildas. Redan har ett 60-tal medlemmar registrerats.
  • Göran Forsling från Borlänge är den nybildade vänföreningens ordförande. Han hoppas att medlemsantalet växer till ett par hundra.
  • Staffan Becker, länsmusikchef, tror att vänföreningen kan bli ett roligt sätt att odla ett musikintresse för medlemmar.

Nu knyter Dalasinfoniettan starkare band med sin publik.
Med en vänförening ser länsmusikchefen möjligheter att göra sinfoniettan folkligare.
– Vi kan lättare lyssna in vad publiken vill ha ut av vår verksamhet, säger Staffan Becker.

Annons

Sedan tidigare har intresserade kunnat prenumerera på ett nyhetsbrev för att få del av information om Dalasinfoniettans konserter. Nu utvecklas verksamheten.

Trots att föreningen bara har existerat i någon vecka har redan ett sextiotal medlemmar registrerats.

– Vi har inga färdiga lösningar eller program på en gång. Vi bygger upp verksamheten under tid, men tanken är att medlemmar förutom att ha egna träffar ska kunna delta vid vissa repetitioner, träffa dirigenter och musiker, säger Göran Forsling, ordförande för den nybildade föreningen. Han har gedigen erfarenhet av att leda kulturföreningar och har bland annat varit ordförande i Borganäskören, Borlänge kammarmusikförening och är fortfarande vice ordförande i Borlänge orkesterförening.

– Med en vänförening är det enklare att föra en dialog. Medlemmarna kan lära sig mer om orkestern och lägga fram önskemål om artister och konserter, säger Forsling.

Staffan Becker, länsmusikchef, ser också möjligheterna till ökat samspel mellan orkester och publik i och med den nybildade vänförening.

– Vi har en engagerad publik som vi vill ha tätare kontakt med även mellan konserterna, säger Staffan Becker.

– Det här ger oss möjlighet att lyssna in vad publiken upplever och efterfrågar.

Göran Forsling har förhoppningar om att föreningen kan bli en plattform för allmänna kulturfrågor i länet.

– När vi samlar så många kulturintresserade under vänförenings paraply finns möjlighet för olika synpunkter att komma fram och ventileras. Det är ett sätt för kulturlivet i länet att utvecklas.

Mer läsning

Annons