Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinfoniettan inbjuden till Kina

Annons

Länsmusikchef Karin Switz arbetar nu på att Dalasinfoniettan ska kunna tacka ja till inbjudan till Dalarnas vänlän i Kina, Shengdu, som ligger i den sydvästra delen av landet.

Switz deltog i den delegation från länsstyrelsen som under landshövding Ingrid Dahlberg besökte regionen i månadsskiftet april/maj. Ett avtal om kulturutbyte har funnits sedan gammalt, men i praktiken har inte många utbyten ägt rum.

Delegationen från Dalarna fick se Shengdus Centre of Performing Arts som innehöll konsertsal, teater och en kulturskola. Centret drivs helt utan anslag från det offentliga - i stället finansieras det med föreställningarnas intäkter och från det hotell som finns inrymt i komplexet.

Till centret är knuten en symfoniorkester på 50 musiker.

- Våra värdar uttalade sig mycket artigt om vår skiva Dag Wiréns gyckeldans och sade att vi är mycket duktigare i vår orkester än vad de är. Skivan har ju sålt bra i Asien, säger Switz.

Men Kina har bra stråkutbildning och störst intresse visade kineserna för ett besök av den tillträdande konstnärlige ledaren Stefan Karpe tillsammans med en uppsättning blåsare från Dalarna.

- Jag hoppas att vi kan åka dit i april nästa år. Då är det en mässa med en utställning där och vi skulle kunna framträda tillsammans med en solist, med svensk musik och också ge en vanlig konsert.

Switz undersöker nu möjligheterna att få anslag för kulturutbytet från Svenska institutet, från Sparbanksstiftelsen Dalarna, från Ericsson och från ABB som har stora intressen i Shengdu.

- Vi vågar inte tro att det faktiskt ska bli av. Många minns hur vårt besök i USA ställdes in 2003 och Japan har också varit på gång, utan att vi lyckats komma iväg.

- Men en sådan resa skulle vara bra för orkestern. Alla skulle "tagga sig". Det är inspirerande och ger självförtroende. Som yrkesmusiker behöver man den här typen av satsningar, säger Karin Switz.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons