Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon Gärdenfors spränger gränserna för vad som är humor

Hade Simon Gärdenfors slappa stand up-timme turnerat under 80-talet hade det tagit max två dagar innan den hade blivit debattämne i något av Siewert Öholms program. Det skämtas friskt om pedofili, nazism och tidelag. Men låt oss släppa sargen och inse att tiderna för stand up har förändrats.

Annons

Simon Gärdenfors uppträdde på Liljan på lördagen.

Simon Gärdenfors - En (sista) slapp timme

Liljan, Borlänge 15/10

Publik: ca 70 personer

Betyg: 3/5

Simon Gärdenfors är ena halvan av hiphop-duon Far & Son som under de senaste åren skapat rubriker genom att kasta pizza på publiken, dränka Almedalen i skum och turnerat på Stockholms billigaste sunkhak. Allt det där är i min mening genialiskt och med TV-serien Samhällsjudo tänjde Simon Gärdenfors och Frej Larsson gränserna för svensk humor genom att storma en högmässa utklädd till Jesus, anordna en fest under en lyxlägenhetsvisning och öppna en gayklubb på ryskt territorium. Skandalrubrikerna lät självklart inte vänta på sig.

Nu är det bara Simon Gärdenfors och en mikrofon på scenen och hans galna upptåg ska istället framföras verbalt. Gränserna för vad som är tillåtet att skämta om har för längesedan rivits ner hos honom. Han svingar plumpheter hejvilt om pedofili, tidelag, nazism, apartheid och religion. Stundtals förvandlas han till stand up-scenens svar på Onkel Kånkel och då är det istället fullt fokus på könsord och samlag.

Simon Gärdenfors uppträdde på Liljan på lördagen.

Är det här roligt då? Ja, för det mesta.

Han svingar plumpheter hejvilt om pedofili, tidelag, nazism, apartheid och religion. Stundtals förvandlas han till stand up-scenens svar på Onkel Kånkel och då är det istället fullt fokus på könsord och samlag.

När Simon Gärdenfors framför skämten med sin uppenbart ironiska ton och nasalt ignorant Skånska blir det roligt. Nog för att det är extremt nära, och stundtals kanske över, gränsen för vad som anses tillåtet att skämta om i Sverige 2016. Men Simon Gärdenfors är en provokatör och att ge sig ut på turné utan provokationen som vapen är falsk marknadsföring.

Vid vissa tillfällen känns tyvärr materialet lite för oslipat. Poängerna går inte in och uppbyggnaderna blir lite för korta. Men för det mesta känns faktiskt skämten rutinerade och starka. Bland annat en lång vision om hur han vill uppfostra en spermie som sin son.

Om någon av de drygt hundra personerna som sökt sig till Liljan på lördagseftermiddagen inte tidigare var bekant med provokatören Gärdenfors förstår jag att chocken kan ha varit stark. Men låt oss inte förvandlas till Siewert Öholm och förfasas. För så länge man i förväg ställt in sig på att alla spärrar kring vad som går att skämta om är borta så fungerar Simon Gärdenfors vansinniga stand up hur bra som helst.

Mer läsning

Annons