Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shout Out Louds tillbaka med nytt mod

Annons

Vintern 2002 dök en låt av Stockholmsbandet Shout Out Louds upp på en samlingsskiva i musiktidningen Sonic. Vad det sedan skulle leda till snart därefter, hade nog ingen av bandmedlemmarna kunnat ana. Inom loppet av ett fåtal år följde en ep som uppmärksammades både hemma och i USA, ett hyllat debutalbum, spelningar i New York, skivkontrakt med det amerikanska skivbolaget Capitol och ett intensivt turnerande med de hetaste rockstjärnorna.

Våren 2007, nästan fyra år efter debuten, är bandet tillbaka med sitt andra album "Our ill wills".

- Man har svetsats samman mer och mer och musikaliskt har det hjälpt oss jättemycket. Vi har byggt upp självförtroendet med varandra i allt från låtskrivande, till instrumenteringar och idéer, säger sångaren Adam Olenius.

Han och de övriga medlemmarna i Shout Out Louds har precis anlänt till Stockholm efter en tripp till Berlin. Förra veckan spelade de på Camden Crawl-festivalen i London, där de testade det nya materialet inför publik för första gången.

- Det var en lättnad att det kändes så bra. Den nya skivan är lite annorlunda än den första i arrangemangen och det har blivit viktigare med nyanser live. Det var sådant vi har fått repa lite extra för, säger klaviaturisten Bebban Stenborg.

Shout Out Louds slog igenom med ett ganska direkt, garagepoppigt sound på debuten "Howl howl gaff gaff". På uppföljaren har bandet lagt ner mer tid på arrangemang och omarbetningar och låtit sig inspireras mer av rytmbaserad musik.

Den här gången har även Bebban Stenborg bidragit med en låt, "Blue headlights".

- Inför förra skivan var jag nästan sjukligt blyg. Jag vågade inte sjunga i micken och stod nästan och tuggade i mig den. Men numera känner vi varandra bättre och är tryggare i replokalen. Man har också större självförtroende och kan musik bättre, säger hon.

Shout Out Louds fick redan som debutanter i popvärlden, och på relativt kort tid, uppleva sådant som andra får vänta på i många år: Spelningar hos tv-stjärnorna David Letterman och Jay Leno. Förband till akter som The Strokes och Kings of Leon.

Men det som dröjer sig kvar i minnet är mer situationer och insikter:

- Det är lättare att göra saker när man har mer erfarenhet. Man kan både förbereda sig på det jobbiga och glädjas åt det som är roligt. Man flyger inte rakt ut i okänt vatten som i början. På ett personligt plan är jag glad över att vi som grupp blivit ännu bättre vänner, säger Bebban Stenborg.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta: Shout Out Louds

Medlemmar: Adam Olenius (sång, gitarr), Ted Malmborg (bas), Eric Edman (trummor), Bebban Stenborg (keyboards), Carl von Arbin (gitarr).

Bakgrund: Bildades 2001 och kommer från Danderyd i Stockholm. Från början hette de Luca Brasi men ändrade tidigt namn till Shout Out Louds.

Diskografi: Fullängdsalbumet "Howl howl gaff gaff" (2003), samt tre ep:ar.

Aktuella: Med sitt andra album "Our ill wills" som släpps den 25 april.

Turnéplan: 27/4 Köpenhamn, 28/4 Århus, 2/5 Göteborg, 3/5 Linköping, 4/5 Stockholm, 5/5 Huskvarna, 10/5 Malmö, 11/5 Eskilstuna, 12/5 Uppsala, 13/5 Wien, 16/5 Haldern, 17/5 Linköping, 17/5 Norrköping, 19/5 Örebro, 24/5 London, 25/5 Oslo, 26/5 Hässleholm, 30/5 Köpenhamn, 1/6 Århus, 2/6 Neustrelitz, 14-16/6 Hultsfredsfestivalen, 14/7 Melt Festival, 27/7, Emmaboda, 2/8 Haldern, 12/8 Taubertal Festival, 14/8 Feldkirch, 15/8 Salzburg.

Adam Olenius om nya skivan: "Det är som att vi har blåst luft i låtarna. Vi har öppnat upp allting och jobbat mycket mer med rytmen. Det är mer taktfast. Vi har blåst liv i stillastående saker."

Mer läsning

Annons