Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shakira vill inte vara Britney

Annons

Hon ser betydligt yngre ut än sina 24 år, trots kritstrecksrandig kostym och tjockt med mascara på ögonfransarna.

Sminket lyckas inte riktigt täcka myllret av fräknar på kinderna och när hon funderar trycker hon ett pekfinger på näsan så att den förvandlas till ett tryne. Ändå är Shakira, med dagens mått mätt, urgammal i sin bransch.

Redan när hon lärde sig att forma ord på papper blev Shakira förälskad i skrivandet. Allt som for genom huvudet omformades till någon typ av skrift - berättelser, dikter eller artiklar.

- När jag blev åtta år upptäckte jag att ord och musik kan bilda ett harmoniskt par - som äktenskap, säger hon på bruten eng-elska. Det var då allt började.

Som tioåring deltog hon i en sångtävling och tre år senare hade hon ett kontakt med en skivbolagsjätte. Sedan dess har hon blivit en stor stjärna på den latinamerikanska musikhimlen ("många människor har blivit förälskade eller blivit sams till min musik") och har samarbetat med bland andra Gloria Estefan.

Nya skivan Laundry service är hennes första på engelska. Den var inget lätt projekt.

- Det är svårt att översätta från ett språk till ett annat, att behålla alla ordlekar och så. Jag försökte försvara det som representerar mig som låtskrivare, och inte offra mitt sätt att uttrycka mig.

Shakiras musik blandar klassisk latinopop med rock och arabiska toner (hennes farföräldrar är från Libanon), ackompanjerat av en röst som är lika delar Anastacia och Ofra Haza. Men hennes egen skivhylla är fylld med Beatles, Cure, Led Zeppelin och Police.

- Jag köper nästan bara rock'n'roll. Och jag har fastnat i det förgångna, musik som gjordes på 60-, 70- och 80-talen.

Hennes image påminner mycket om Britney Spears eller Christina Aguilera - lättklädd, förförisk och samtidigt oskuldsfull.

I och med Laudry service har hennes svarta hår blivit blonderat och videon till Wherever whenever innehåller tonårs- popens sedvanliga höftrullningar. Men Shakira hoppas ändå att den nya publiken ska se henne som något annat än en produkt.

- Jag är en etablerad artist i många länder men jag är ny i andra. Så det är logiskt och normalt att det dras alla möjliga paralleller och att folk inte riktigt förstår vad jag är för artist - än.

Latinamerikansk popmusik har nått ut till andra delar av världen de senaste åren, med artister som Ricky Martin, Marc Anthony och Enrique Iglesias, som anpassar den latinska musiken för att slå på en bredare marknad.

- Vi är alla mycket närmare varandra nu, genom de tekniska framstegen. Alla är mer öppna för nya saker. Det är därför Ricky Martin fick en chans. Och han är en bra representant för vår kultur, sättet vi tänker och känner. Men jag känner mig inte som en del av den rörelsen, för jag har gjort musik så länge. Det jag gör nu är bara samma musik fast på ett annat språk. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons