Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexistiska begrepp på alla arenor

/

Annons

Har ni hört den om innebandytränaren som lärde ut spelstrategier till 14-åriga pojkar med hjälp av sexistiska begrepp? Det tror jag säkert. Jag misstänker också att många tog den enkla vägen ut och avfärdade honom som ännu en obildad imbecill.

Eller kanske ett småpsykopatiskt troll som inte är värd att lägga ner energi på. Det är dock inte fullt så enkelt. Alla människor är nämligen frukter av det samhälle i vilket de lever och andas. Det är knappast första och sista gången som mäns äganderätt till kvinnokroppen används som både väg och mål.

Objektifieringen av Kvinnan är ett allvarligt samhällsproblem som mer eller mindre präglar all social interaktion. Därför kan inte idrottsvärlden beskyllas för att vara så mycket mer sexistisk än andra arenor där den store starke mannen är både kliché och Gud.

Problemet här är att det inom idrottskulturen finns miljöer där machoidealen är koncentrerade och uppskruvade. Därför är det förhållandevis enkelt att här stöta på sådana individer som innebandytränaren från FBC Engelholm. I de heteronormativa kretsar där han har vistas långa stunder under sitt liv, är det snarare regel än undantag att hävda mäns överordning i vilken Kvinnan är reducerad till sköte och livmoder. Men precis som jag tidigare hävdat, står inte idrottsvärlden och dess deltagare ensam i att konstruera kvinnofientliga miljöer. Sådana är det också enkelt att hitta inom musikbranschen i allmänhet och inom rockgenren i synnerhet. Hur många manliga rockmusiker har inte använt antalet erövrade kvinnokroppar som tecken på framgång?

Ett annat aktuellt exempel är många mäns ovilja att släppa upp kvinnor på scenen i sammanhang där män gratulerar varandra för deras ogenomträngliga imperium och dominerande ställning. En status de knappast vill riskera att förlora i en kamp om rättvisa och jämställdhet.

Kontentan av detta är att i miljöer som präglas av Macho Man 2.0, där många inflytelserika individer eftersträvar att identifiera sig som en sådan, är det mycket vanligt med kvinnoförakt och sexism. Detta rör förstås inte alla idrottsmän och det är heller inte alltid explicit. Ibland kan det också handla om en jargong i duschrummet som många menar är harmlös. Men likväl påverkar detta hur många individer som fostras i denna miljö tänker om kvinnor och sex.

I och med detta reproduceras ojämställdhet som ideal, vilket gör att nya deltagare gör om samma misstag som deras föregångare. Därför är det oerhört tragiskt att denna stinkande machoinflammation inte oskadliggörs innan den skapar förruttnelse i fler människors intellekt.

Jennie Tiderman

Analytiker – som gärna vidgar blicken för att se ett större sammanhang

Mer läsning

Annons