Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Serier har ingen status i kulturkretsar"

Annons

Serier. Smaka på ordet. Ett begrepp den äldre generationen ofta ser som synonymt med Disney, gulliga djur och slapstickhumor och som den väldigt unga barnpubliken väl associerar med ungefär samma saker. Sedan 1960-70-talet har dock seriemediet utnyttjats som en kulturell uttrycksform ståendes sida vid sida med storebröderna boken och filmen.

Till Sverige togs den nya "undergroundserievågen" med tidningen och sedermera förlaget Galago, under sena 70-talet. Sedan starten ger man ut just kultur- och seriemagasinet Galago, där Sveriges (och världens) främsta undergroundtecknare visats upp genom åren. Namnkunniga tecknare som synts, och ofta börjat sin karriär, i Galago är bland andra Joakim Pirinen, Lena Ackebo, Mats Jonsson och så Martin Kellerman.

Kellermans alter ego, seriehunden Rocky, började synas 1998 i tidningen Metro, i egna album och även som teaterföreställning. Nu har albumutgivningen nått nummer sex och även här fortsätter ungefär samma ämnen behandlas. Det är flickvänner, kompissex, alkohol och kvasifilosofiska diskussioner om de företeelser den urbana ungdomen bekymrar sig över för tillfället som gäller. Rocky är självbiografisk. Det finns dock en viktig skillnad mot andra tecknares självbiografiska verk - i Rocky är humorn det främsta baneret. Djupare aspekter eller funderingar förbigås med en axelryckning, säger Kellerman.

- Det är så klart jättekul att folk börjar läsa serier så smått igen, det känns som om det legat i dvala ett bra tag.

Kan problemet med seriernas avskildhet från övrig kultur och samhället i stort ha något att göra med att serieskaparna ingått en elitistisk och ganska intern ryggdunkarklubb?

- I mitt fall är det ingen risk, jag känner de flesta lite, men umgås inte med någon annan serietecknare på fritiden så de kommer inte med i serien speciellt ofta. Många av de andra yngre tecknarna har hållit på med fanzines och känner varandra därifrån.

- Jag jobbade på Galago som tonåring och såg upp till de tecknarna mycket, men jag gillade också andra mer kommersiella grejer i smyg. Jag fick lite överdos av de där blytunga serierna som dominerade då och ville göra något annat.

Martin vill helst inte spå om framtiden, utan tror att seriemediet kommer att ta samma plats i kulturen i framtiden som i dag.

- Det går väl lite i vågor hela tiden, men det kommer alltid att finnas färre som kan rita serier än det finns folk som kan skriva böcker. Eftersom mediet i sig är så föraktat skrämmer det också bort dem som är ute efter att skriva "viktiga" romaner. Serier har inte någon status i kulturkretsar.

Har en konstnär någon skyldighet mot dem han avbildar och dem som läser slutprodukten?

- Mitt enda ansvar är att göra mitt jobb så bra som möjligt, och att hålla innehållet ärligt. Det är alltid lite problem att redovisa sina tankar öppet. Men när jag ritar serierna tänker jag inte så mycket på det. Det händer att folk blir besvikna för att jag inte lever upp till deras bild av hur jag borde vara, men det är inget som stör mig. Jag är inte speciellt intresserad av att träffa nya människor.

Finns det saker Rocky inte skulle kunna skämta om?

- Jag ser det inte som att jag skämtar, jag skriver ner hur jag och folk runt mig pratar och beter sig i olika situationer. Folk bearbetar ibland jobbiga grejer genom att skämta om dem. Anna Lindh-mordet har behandlats i serien, men det skämtades naturligtvis inte om att hon blivit mördad. Jag gjorde en om mediabevakningen och en om psykvården under den perioden, det var det jag funderade över mest då.

Hur ser Kellerman på sitt fabeldjurs ofta råa sexistiska beteende och jargong? Har Rocky eller skaparen några skyldigheter där?

- Jag behöver inte ta någon ställning. Jag har ritat serier om när Rocky har utnyttjat tjejer han inte varit intresserad av, men jag har nog ritat lika många där tjejer leker med honom för att de inte är intresserade. Den biten tycker jag nog är ganska jämställd.

Rocky medverkade i vänsterpartiets valserietidning Gudrun Comics. Fanns det en tanke bakom?

- Det är definitivt inga politiska tankar bakom var serien går. Jag har en agent som säljer den till de tidningar som betalar mest.

- Det var Rolf Classon (redaktör för Galago) som satte ihop den och frågade om han fick köra några serier. Jag röstade på sossarna, men de bad mig inte om några serier. Så länge det inte blir m, fp eller kd så är jag nöjd.

Finns det en plan för Rockys utveckling?

- Jag ser det inte som ett problem att serien utvecklas. Hade den varit likadan som när jag började hade det inte funkat. Planen är att rita serien så länge jag tycker det är kul.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons