Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för dårarna

Annons

Sexism och rasism står på dagordningen. Det handlar om 20-åringarna Elin (Rakel Wärmländer) och Yasmin (Nina Zanjani) som springer ihop med varandra när de är på väg till Polishögskolan för att göra inträdesprov.

De blir bästisar och får snabbt inblick i varandras totalt olika vardagar. Elin kommer från ett Stockholmskt medelklasshem där pappan är en respekterad kriminalprofessor.

Yasmin bor i förorten med sin lillasyster och en far som hemma i Turkiet var en framgångsrik läkare, men som i Stockholm blivit en bitter så kallade TTT (Turkisk Thoraxkirurg som kör Tunnelbana). Yasmin däremot är allt annat än bitter, stark både fysiskt och psykiskt, intelligent och självsäker.

Hennes kamp gäller framför allt patriarkatet och rasismen, medan Elins är mer personligt riktad mot hennes macho-farsa.

Den här filmen har många likheter med tidigare ”invandrarfamilj-problematik-skildringar” som till exempel Josef Fares Vingar av glas. Inte minst vad gäller berättelsen om Ysmin och hennes dumstolte far.

Mycket är väl förutsägbart. Både Elins och hennes pappas karaktärer verkar slappt ihopsnickrade.

Ja, hela poliskårs-framställningen framstår som väldigt schablonartad. Synd. Samtidigt känns ämnet ändå nytt, vi är väl inte precis överösta med berättelser om tjejer som kämpar mot diskriminering i form av polisväsendets. Trist bara att Helena Bergström inte vågar lita på huvudhistoriens starkaste ingredienser - patriarkat, rasism och vänskap utan trasslar in sig i för många hoppsan-situationer, kärleksförvecklingar och detektivspår. Det tar liksom udden av själva huvudstoryn och det spretar minst sagt.

Regi: Helena Bergström

Manus: Denize Karabuda

Medverkande: Rakel Wärmländer, Nina Zanjani, Korhan Abay, Zinat Pirzadeh och Dan Ekborg, med flera.

Drama/Komedi

Betyg: 2+

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons