Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scorsese och DiCaprio

Annons

Först gjorde de två Gangs of New York, därefter The aviator.

Film nummer tre är den Sverigeaktuella The departed, som har premiär i dag, fredag. Det är en nyinspelning av Hongkongfilmen Infernal affairs.

Leonardo DiCaprio spelar en polis som nästlar sig in hos den irländska maffian i Boston, samtidigt som en gangster (Matt Damon) nästlat sig in hos polisen. De får i uppdrag att hitta och eliminera varandra, utan att veta vem den andre är.

-Så fort jag hade läst manuset sade jag bara ÕwowÕ. Visst, jag är polis och min motståndare gangster, men de kommer från samma bakgrund och gör bara olika val i livet, säger Leonardo DiCaprio.

Filmen är mycket våldsam, men att filmens våld gör att hans unga fans inte kommer att kunna se den är inget som han funderar över.

-Jag måste få ta risker och göra de filmroller jag känner är värdefulla för mig. Om jag bara skulle tänka på min egen popularitet eller på om filmerna ska gå bra skulle det bli en oerhört jobbig situation.

Rollen som den sadistiske maffiabossen i The departed spelas av Jack Nicholson. Det var första gången DiCaprio spelade mot denne och säger:

-Han är i en klass för sig, som en gud i min värld.

Jack Nicholson tycker om att överraska även mitt under en tagning, att improvisera i ord och handling för att få fram oväntade reaktioner hos motspelarna.

-Jag fick en pistol mot huvudet mitt under en tagning. Det gäller att vara beredd på att sådant kan hända och att spela med.

Och under en tagning där Matt spelade mot honom, halade Jack fram en stor dildo ur en påse. Den scenen finns också med i filmen, men den fanns inte i manuset, säger Leonardo DiCaprio.

I USA har The departed blivit Martin Scorseses hittills största framgång. Den har fått lysande kritik, den har spelat in mer än 100 miljoner dollar och den är en av storfavoriterna inför årets Oscarutdelning. Scorsese har faktiskt aldrig vunnit en Oscar.

-The departed är en film om förräderi, och när jag väl hade kommit underfund med hur varje karaktär fungerade, kändes det extra kul att komma till jobbet varje dag. Att skildra konflikten mellan förtroende och förräderi var oerhört spännande, säger Martin Scorsese.

Han är lika förtjust i DiCaprio som denne är i honom, och det märks att Scorsese i den nu 31-årige DiCaprio funnit "en ny Robert De Niro".

-Vi har gjort tre filmer ihop på sex år. Han har jobbat för andra också, jag har inte gjort något annat än dessa tre. På ett sätt känns det som en enda lång film. Det finns någonting som varit under utveckling och jag tror att vi har hittat det under The departed.

Härnäst kommer de troligen att göra en film om Theodore Roosevelt. Och DiCaprio möter vi snart på bio igen, då Blood diamond får februaripremiär i Sverige. Det är en politisk thriller om hur så kallade konfliktdiamanter används för att bekosta krig i Afrika.

GUNNAR REHLIN

Mer läsning

Annons