Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlaget om segern

Annons

Så fick då äntligen den snällmesiga Melodifestivalen 2002 någonting som i alla fall liknade riktig skandal lite grann. Och naturligtvis kunde endast en man ligga bakom en slik soppa.

Skara-Bert fick visst smak för boxning när han tränade boxning med Solo i Falun häromveckan. När TV3:s reportageteam försökte driva gäck med schlagerkungen small det direkt.

Piff, puff, paff!

Vi visste att Bert Carlsson var cirkusens direktör. Vi visste att han var cirkusens clown. Nu vet vi att han är cirkusens... lejon?

Nog om det.

I kväll avgörs schlagerslaget. Och det blir Barbados som vinner. Eller Kikki, Bettan & Lotta. Eller kanske Mendez. Nej, jösses, den här gången är det sannerligen inte lätt att utse några solklara favoriter.

Det är betydligt lättare att peka ut dem som definitivt INTE kommer att få åka till Tallinn och representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Och vid det sista offentliga genrepet i Globen i går kväll utkristalliserades ändå tre heta segerkandidater ur ett startfält som måste vara det starkaste någonsin i den svenska schlagerhistorian.

Så här går det i kväll, god vänner:

1. De tre discobollarna i Afro-Dite bjuder på en festlig, Kyliedoftande dänga med "Never let it go" (betyg: 3). Men att låten har bra puls hjälper föga. Afro-Dite får stanna hemma.

2. Brandsta City Släckers och deras "Kom och ta mig" (betyg: 1) har en chans. Om alla femåringar i Sverige ringer in och röstar. Glenn och gänget bör nog sadla om till att spela partycovers i fjällen. Eller möjligen slå sig samman med Markoolio. Och fara lååååångt härifrån.

3. Det är fet Disneyvarning på göteborgska haremsdamen Javiera och hennes Mio-min-Mio-äckliga ballad "No hay nada más" (betyg: 1). Låten är chanslös, och sångerskan verkar ta cirkuslivet på lite väl stort allvar.

4. Reservgänget Barbados seglar upp som en vinnarkandidat med "Världen utanför" (betyg: 2 +). Hade genrepspubliken fått bestämma hade segern varit i hamn. Låten känns på tok för... välfriserad. Men topp-tre-placering känns svindlande nära för outsiderdansbandet.

5. Partybrudarna Hanna & Lina med Status Ouo-versen och Moulin Rougue-röjet är charmiga som attan. Men "Big Time Party" (betyg: 3) hamnar långt ned i placeringslistan trots det.

6. "The Brotherhood of Östen" sprider glädje med sin mix av klassisk schlagervers á la Siw Malmqvist eller Sven-Ingvars och "Save your kisses for me"-osande 70-talsrefräng. Östen med resten får dock inte åka till Tallin med "Hon kommer med solsken" (betyg: 3 +).

7. Friends gjorde ett förvånansvärt blekt intryck under generalrepet. Kommer antagligen att stjäla röster från Barbados med låten "The one that you need" (betyg: 3), men landar utanför tre-i-topp. Sjungande killar? Fett misstag. Men Nina & Kim är fortfarande gulligare än glasspinnar.

8. Kikki, Bettan & Lotta såg nästan lite nervösa och trötta ut när de gjorde "Vem é dé du vill ha" (betyg: 4) på torsdagkvällen. Räkna dock iskallt med att det kommer slå gnistor om veterantrion i afton. Topp-tre-placeringen är helgjuten, men segern är långt ifrån självklar.

9. Schlagerartisterna själva tycker om Jan Johansen och låten "Sista andetaget" (betyg: 2 -). Men schlagerartister är galningar utan koll. Jan Johansen sjunger visserligen skjortan av nästan hela det övriga startfältet, men Erosballaden är sopdålig. Sopdålig! Ingen kommer dock stjäla några röster från JJ, vilket landar honom på en... fjärde plats. Fyra eller femma.

10. Visst osar det Ricky Martin långt ut i förorten om latinorapparen Mendez och hans "Adrenaline" (betyg: 4). Men sista bidraget är också bästa och fartigaste låten av dem alla. Mendez är en vinnarkandidat.

Schlaget står mellan tre bidrag. Mendez, Barbados eller Kikki, Bettan & Lotta kommer vinna Melodifestivalen 2002. Vem av dem det blir beror på dagsformen och dig som tänker ringa. Personligen hoppas jag innerligt att rättvisa skipas och att Mendez vinner, men jag tror mer på trion Kikki, Bettan & Lotta och fruktar i mardrömmen att det kan bli Barbados. Bäst att helgardera veckans tipsrad, alltså.

GÖRAN PETTERSON

Mer läsning

Annons