Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagersensationen Marie laddar om

Annons

Det är bara ett par dagar sedan okända Marie Lindberg dundrade in i schlager-Sverige med låten "Trying to recall". Sedan dess far Sveriges senaste schlagerstjärnskott som en liten vante mellan Göteborg, Munkedal, Stockholm och Sundsvall. Mycket glad, men fortfarande en smula skakad av helgens succé.

- Jag har ju knappt hunnit läsa tidningarna, inte hunnit se hela programmet på tv. Folk säger grattis, man ler tillbaka och säger tack så hemskt mycket, men förstår inte hela grejen i alla fall. Så jag väntar på att komma till insikt.

Men jag är ju samma person. Det är bara det att det runt
omkring som har förändrats, säger Marie Lindberg.

Spela in album
I söndags togs Marie Lindberg emot med öppna armar hemma i Munkedal. Redan samma kväll hoppade hon på tåget till Stockholm för att möta pressen på måndagen. Den närmaste veckan ska hon tillbringa i Sundsvall för att spela in sitt debutalbum. Tre låtar är redan inspelade och resten ska spelas in under veckan. Vinnarlåten "Trying to recall" kommer ut på singel den 5 mars, men när det än så länge obetitlade albumet släpps är ännu inte klart. Hon har skrivit alla låtarna till albumet själv. En del är nytt, annat har hängt med ända sedan 1995. Låtmaterialet beskriver hon som vemodiga "Marie-visor".

- Jag tillhör inte skaran låtskrivare som tänker att nu ska jag skriva en smäktande ballad eller en häftig poplåt eller en schlager. Jag skriver när jag behöver. Jag har lättast för att skriva när jag är berörd av något. Inte nödvändigtvis ledsen men när det finns starka känslor inom mig. Det kan vara att jag har läst en bok eller sett en film eller att vänner är med om något.

Redan kontrakt
Redan ett par veckor efter att "Trying to recall" antagits till melodifestivalen, skrev Marie Lindberg kontrakt med skivbolaget Bolero Records som hon själv tog kontakt med via mail. Bolaget samarbetar med Warner, som i sin tur har köpt Bert Karlssons bolag Mariann Records. Men Marie Lindberg vill inte gå med på att Bert Karlsson, som annars oftast har ett finger med i schlagerspelet, har så mycket att säga till om denna gång.

- Han försöker nästla sig in bara, typiskt Bert, ha ha! Nej, han är superhärlig, han kom fram och sa, "Marie, skriv låtar på svenska!", säger hon och skrattar.

Egentligen är det tänkt att Marie Lindberg ska återgå till sitt jobb som lågstadielärare hemma i Munkedal efter sportlovet. Men redan veckan därpå tävlar hon i finalen och sedan släpps hennes debutalbum. Barnen lågstadieklassen gläder sig förstås, men vill samtidigt inte mista sin fröken. Marie Lindberg sticker inte under stol med att musiken lockar, men verkar ändå lite villrådig inför framtiden.

- Jag tror att det är viktigt att ha en vardag också, en bas. Något jag tycker att läraryrket representerar. Men jag får hitta ett bra sätt att kombinera det på. Ska jag vara lärare måste jag göra det bra. Jag kan inte komma till skolan och vara trött och känna att det är något jag klämmer in för att hinna med. Ska jag satsa på musiken ska jag tycka att det är roligt. Det är pusslet jag måste lägga.

På måndagen meddelade Svenska Spel att en seger för Marie Lindberg i hela Melodifestivalen efter lördagens skräll har de lägsta oddsen efter The Ark. Inför deltävlingen i Göteborg rankades hon sist av samtliga deltagare. Men för Marie Lindberg är den kommande finalen är ett senare kapitel.

- Det ska jag inte tänka på nu, jag ska försöka smälta Scandinavium först.

Stannar du i Munkedal?
- Jag älskar vårt hus! Så där får jag nog se till att bo kvar. Det finns bra tågförbindelser och flyget är inte heller långt borta. Vi får hoppas att det går att lösa så.

Anna Hedlund/TT Spektra


FAKTA/Marie Lindberg:
Ålder: 31.
Bor: Munkedal.
Aktuell: Gick vidare till final efter melodifestivalens deltävling i Göteborg i lördags. Spelar just nu in sitt debutalbum.

Marie Lindberg om hur hon orkar spela in skiva så snart efter vinsten: "Det ska nog gå bra. Det är ju det här som är min dröm egentligen, att spela in en skiva. Så låtarna har ju redan funnits och legat här och väntat."

... om att uppträda i Scandinavium: "Innan var det två alternativ, antingen jätteroligt eller så får jag panik och vill därifrån. Jag visste verkligen inte och insåg att det inte var någon idé att tänka på det. Så jag var lugn inför det. Och tyckte att det var jätteroligt. Jag var inte nervös, men blev väldigt väldigt rörd när klev upp på pallen och hörde folk applådera. Det går ju inte att sjunga då!"

... om uppmärksamheten: "Det tror jag är viktigt, att man är bestämd med vad man vill och inte vill göra. Fast på ett trevligt sätt. Och hoppas att folk respekterar det. Att vara bestämd men inte nonchalant och dryg."

Mer läsning

Annons