Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerfinalisterna

Annons

 
 
1. Afro-dite: "Never let it go"

Text och musik: Marcos Ubeda.

Gick vidare från Norrköping.

Telefonnummer: 0718-321 01.

Betyg: 4.

Afro-dite glittrar till sin discoshow ytterligare i Globen. Trion har bytt till vågade silverklänningar och Blossom Tainton har festivalens allra djupaste urringning. Det är Jennifer Lopez-varning på den. Tjejerna samspelade proffsighet räcker långt. Kan vinna.

Afro-dite började som ett jippo på företagsevenemang. Men nu siktar Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Kayo Shekoni lite högre. De gjorde stor succé i Melodifestivaldeltävlingen i Norrköping och planerar nu för ett något mer konkret samarbete tillsammans.

Låten är skriven av Marcos Ubeda, en ny komet på låtskrivarhimlen. Göteborgaren skrev den engelska texten till Charlotte Nilssons "Take me to your heaven" och är även med som låtskrivare på Javieras låt.

2. Brandsta City Släckers: "Kom och ta mig"

Text och musik: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson.

Gick vidare från: Växjö.

Telefonnummer: 0718-321 02.

Betyg: 2.

Brandsta City Släckers drar sitt koncept ytterligare ett varv i Globen. De kör fyrfaldiga handklapp, har blåljus på scenen och låter röken spruta, men det känns inte riktigt lika roligt längre. Buskisrock är vad det är. Konceptet är roligare än låten.

Brandmännen från Helsingborg blev ett fenomen när de nästan över en natt slog igenom i Melodifestivaldeltävlingen i Växjö. Deras framträdande med handklapp och luftgitarriff blev genast en klassiker.

Låtskrivarna Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson är konsulter i verkliga livet. Larry arbetar med utbrända och de andra två inom

IT-branschen. Det här är deras första bidrag denna kväll. De har även skrivit Östen med restens låt.

3. Javiera: "No hay nada mas"

Text: Javiera, Lars "Dille" Diedricson och Marcos Ubeda.

Musik: Javiera och Lars "Dille" Diedricson.

Gick vidare från: Norrköping.

Telefonnummer: 0718-321 03.

Betyg: 1.

Javiera gör ett lika dramatiskt framförande som i Norrköping. Hon sjunger mer av låten på spanska än tidigare och har stora eldar på scenen à la Roger

Pontare, men det kan inte skyla över det faktum att det här är festivalens sämsta låt.

Javiera har varit rubrikernas kvinna sedan hon gick vidare från Norrköping. I Falun kände hon sig förolämpad och hotade att bojkotta finalen när SVT ville att hon skulle driva med sig själv i ett nummer.

Låten är skriven av Javiera själv och av "Dille" Diedricson och Marcos Ubeda, två numera ganska välkända namn i schlagervärlden.

4. Barbados: "Världen utanför"

Text och musik: Calle Kindbom och Thomas G:son.

Gick vidare från: Vinnarnas val.

Telefonnummer: 0718-321 04.

Betyg: 2.

Barbados har nya scenkläder och Magnus Carlsson gör ett mycket säkrare framförande än i Växjös deltävling, men de framför fortfarande en medioker dansbandslåt. Barbados får nog rikta in sig på en hedrande plats utanför prispallen.

Barbados fick en ny chans att ta sig till Melodifestivalen genom "Vinnarnas val" förra fredagen. Och de tog den. Nu satsar de på revansch efter att bara ha blivit trea i Växjö. Det blir nya scenkläder och lite ändringar i stämsången. Och lita på att Magnus Carlsson kommer att ge järnet i Globen.

Låten är skriven av Calle Kindbom och Thomas G:son, som fick med två låtar till festivalen. G:son hade sammanlagt fyra låtar med i kvaltävlingarna.

5. Hanna & Lina: "Big time party"

Text och musik: Lotta Ahlin och Tommy Lydell.

Gick vidare från: Sundsvall.

Telefonnummer: 0718-321 05.

Betyg: 3.

Hanna & Lina Hedlund har knappt ändrat något alls i sitt framförande från Sundsvall. De har kvar de Moulin Rouge-inspirerade klänningarna av Lars Wallin och den märkliga koreografin med "basketkast"-gesterna. Men det är säkrare och proffsigare. Och en bra poplåt.

Lotta Ahlin har skrivit musik åt bland andra Roger Pontare, Lill Lindfors och Jill Johnson. Hon är syster till mer kända Tina Ahlin. Tommy Lydell har skrivit åt Lisa Nilsson och Tommy Nilsson.

6. Östen med resten: "Hon kommer med solsken"

Text och musik: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson.

Gick vidare från: Sundsvall.

Telefonnummer: 0718-321 06.

Betyg: 4.

Det här är en av de charmigaste låtarna i hela festivalen. En klockren Svensktoppsfavorit. Östen med Resten spelar fortfarande på skedar i Globen och varför ändra på ett vinnande koncept. Kommer bland de tre första.

Låtskrivarna Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson har alltså också skrivit låten åt Brandsta City Släckers. Frågan är i vems hörna de sitter på fredag kväll.

7. Friends: "The one that you need"

Text och musik: Pontus Assarson och Henrik Sethsson.

Gick vidare från: Falun.

Telefonnummer: 0718-321 07.

Betyg: 3.

Friends gör ett proffsigt intryck, men den här låten övertygar fortfarande inte. Det är ett misstag att låta killarna sjunger verserna och tjejerna bara refrängen. Det blir nog svårt för Friends att återupprepa segern från i fjol.

Låten är skriven är Henrik Sethsson, som tillsammans med Thomas G:son skrev fjolårets vinnarlåt "Lyssna till ditt hjärta", och proffsmusikern och producenten Pontus Assarson.

8. Kikki, Bettan & Lotta: "Vem é dé du vill ha?"

Text och musik: Thomas G:son och Calle Kindbom.

Gick vidare från: Falun.

Telefonnummer: 0718-321 08.

Betyg: 4.

Nationen står inför ett vägval - ska vi skicka pop eller schlager till Estland? Är svaret schlager så kommer schlagertanterna, "Jurassic Park" som Mendez kallat dem, att vinna. De framför proffsigt en suverän schlager och tar nog hem folkets röst.

Det här är paret Thomas G:son och Calle Kindboms andra låt i festivalen. Calle Kindbom arbetar på ett skivbolag och har hand om artister. Han skriver även låtar åt flera kända dansband.

9. Jan Johansen: "Sista andetaget"

Text och musik: Danne Attlerud, Thomas Thörnholm.

Gick vidare från: Vinnarnas val.

Telefonnummer: 0718-321 09.

Betyg: 3.

Nu har Jan Johansen fixat alla powerballadattribut. Kolla in när han sveps in i rök och nästan försvinner på Globens scen... Han gör ett säkrare intryck än i Falun och har fått fart på låten. Det är en sån där låt som juryn kommer att gilla, men knappast får folkets röster.

Jan Johansen halkat in i Melodifestivalen på ett bananskal när Nanne Grönvalls bidrag blev diskat. Han fick stressa ihop bakgrundsmusiken och blev inte

riktigt klar förrän i slutet av festivalveckan i Falun. Men väl där gjorde han ett bra framträdande som ändå inte räckte ända fram där, men han var en stor favorit hos de gamla schlagervinnarna i "Vinnarnas val".

Låtskrivarna är veteraner som har skrivit till bland annat Lotta Engberg och Kikki Danielsson. För två år sedan skrev de "Se mig" åt Barbados.

10. Mendez: "Adrenaline"

Text och musik: Robert Wåtz, Rasmus Lindwall, Leopoldo Mendez, Patrik Henzel och Pablo Cepeda.

Gick vidare från: Växjö.

Telefonnummer: 0718-321 10.

Betyg: 4.

Mendez har den i särklass bästa poplåten i hela Melodifestivalen. Och den har redan fått ett liv utanför schlagervärlden eftersom den är en stor hit i radio.

Mendez gav Melodifestivalen en välbehövlig injektion av latinorytmer i Växjö där han blev en självklar publikfavorit och tillsammans med Brandsta City Släckers gick vidare. Sedan dess har han bland annat varit på en stor musikfestival i Vina del Mar i Chile, landet där Mendez är nationalidol.

Låten är bland annat skriven av dj-paret Rob & Raz, som gör debut i Melodifestivalen. Medlåtskrivare är Mendez själv, Patrik Henzel och Pablo Cepeda.MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons