Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerfinalen blir storpolitik

Annons

Redan före den orangea revolutionen i Ukraina i vintras var schlager-EM i Kiev ett gyllene tillfälle att marknadsföra sig för det relativt okända landet i Rysslands skugga. Men sedan Viktor Jusjtjenko tog makten har musiktävlingen som direktsänds över hela Europa på lördag blivit än viktigare.

- Det har varit ett väldigt engagemang från den nya presidenten, borgmästaren och regeringen på alla plan, säger Svante Stockselius, svensken som är högste schlagerchef på den europeiska radio- och tv-unionen, EBU.

Han har med kraft fått hålla tillbaka de krafter inom den ukrainska regeringen som tycker att schlager och politik hör ihop.

- De föreslog att presidenten skulle hålla ett fyra minuter långt öppningsanförande men det tyckte vi inte passade in, säger Svante Stockselius.

Förstod presidenten det?

- Ja, och han accepterade det.

Men Viktor Jusjtjenko kommer ändå att finnas med på scenen på lördag. Han blir nämligen prisutdelare, enligt Svante Stockselius som den förste statschefen i schlager-EM:s historia.

- Vi ville ha en prominent person som delar ut pris. Det var deras förslag, och det tyckte jag var bra. Det passar en president.

Du tycker inte det blir för politiskt?

- Nej, inte att dela ut ett pris.

Svante Stockselius är överlag imponerad över hur arrangörerna i Ukraina klarat att arrangera schlager-EM, som i år är rekordstort med 39 deltagande artister. I vintras stod landet på gränsen till inbördeskrig och då var det osäkert om tävlingen ens skulle bli av.

- Det var oroligt. Vi var bekymrade om det skulle bli något här i Kiev, för folk hade annat att tänka på. Men jag måste säga att det lossnade i slutet av februari. Det här kommer att bli bra.

Det är fjärde året i följd som ett land utanför Västeuropa arrangerar tävlingen och Stockselius tror att Ukraina kommer att göra det bättre än Estland, Lettland och Turkiet. Kievarrangörerna har lagt ner mycket kraft på infrastruktur, hotellrenoveringar och säkerhet. Det byggs och fejas runt om i tremiljonersstaden med bara en knapp vecka kvar.

- Jag tror att det här kommer att bli den bästa på senare år. Det är ingen tvekan om det, de har investerat mycket i produktionen.

Även musikaliskt tycker Stockselius att festivalen i Kiev är bättre än på senare år. Men den forne nöjeschefen på SVT, som kom på idén med deltävlingar i Melodifestivalen, tror inte på Martin Stenmarck.

- Jag tror att Sverige kanske ska inrikta sig på semifinalen nästa år.

De länder som inte kommer bland de tio bästa i finalen riskerar att tvingas kvala i semifinalen. Och så dåligt har Sverige inte kommit sedan 1997, då Blond blev 14:e.

- Det är så hårt i år att det beror mycket på hans shownummer. Han får jobba hårt, säger Stockselius. (TT Spektra)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons