Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerfantast med koll

Annons

- En bra schlager ska vara lite fartig med katchig refräng och en snygg tonartshöjning. Den ska sätta sig direkt så att man kan sjunga med redan i andra refrängen, säger 28-åriga Lizbet Brittsten från Falun.

Och är det någon som har koll så är det hon. Själv kan Lizbet inte minnas riktigt när intresset för Melodifestivalen började, men inte en final eller en enda deltävling har hon missat att dokumentera. Först spelades allt in på kassettband, sedan blev det video och nu är det dvd-spelaren som ser till att hon kan se bidragen om och om igen.

-Jag fastnade så fort jag började förstå vad som var på tv. Det är svårt att säga vad det var som gjorde att det blev så men jag har ju vuxit upp med Carola och Herreys och de var så stora.

2004 blev Lizbet medlem i Melodifestivalklubben, en intresseklubb för svenska melodifestivalfans, och i höstas valdes hon in i styrelsen. Klubben är en av 30 fanklubbar i internationella OGAE, Organisation Générale des Amateurs dÕEurovision, och i och med inträdet fick Lizbet, möjligheten att leva ut sitt specialintresse på fullaste allvar.

-Jag är ansvarig för marknadsföring och medlemsservice. Vi ordnar resor till och från stora Eurovision songcontest och har en hemsida med ett forum för våra medlemmar där vi bland annat utlyser interna tävlingar.

Lizbet berättar att hennes två schlagerfavoriter genom tiderna är Herreys Diggiloo Diggiley och Estlands bidrag i stora finalen 1996, Kaeläeke hääl.

Den första deltävlingen i årets Melodifestival tyckte hon började lite svagt men skaffade sig snabbt ett par favoriter ändå.

-Jag tyckte bäst om Uno och Irmas låt trots att jag aldrig brukar lyssna på dem i vanliga fall. Sedan gillade jag Anna Books låt. Den var en otrolig energikick.

-Inför deltävlingen i Göteborg finns inga självklara favoriter, förutom The Ark då. De går nog direkt til finalen i Globen.

Inför den svenska Melodifestivalfinalen i Globen kommer Lizbet Brittsten tillbaka i tidningen för att recensera bidragen.

FREDRIKA HILLERVIKK

Mer läsning

Annons