Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlager - the next generation

/
  • Enligt Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman beror generationsskiftet i Melodifestivalen på ett medvetet arbete med att förändra tävlingen.
  • Att de unga tar över i Melodifestivalen syntes tydligt i Örnsköldsvik. Måns Zelmerlöw och Sebastian slog ut rutinerade schlagerrävar som Nanne Grönvall och Magnus Carlsson.

Annons

- Ja, det är markant att tv-tittarna har börjat rösta mer på modern pop än på traditionell schlager, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Ut med det gamla, in med det nya. Det skulle kunna vara parollen för årets Melodifestival. För även om finalen på lördag innehåller en del "traditionell" schlager i form av exempelvis Anna Books, Tommy Nilssons och Sanna Nielsens bidrag så är det tydligt att tv-tittarna ändrat sina röstningspremisser.

- Vi har ju medvetet sedan 2002 arbetat med att flytta positionen från traditionell schlager till en musiktävling för all populärmusik som är populär i Sverige. Det är roligt att se att folket har hängt på och anammat förändringen, säger Christer Björkman.

Tydligast var det kanske i Örnsköldsvik. Den tredje deltävlingens storfavoriter var schlagerveteranerna Magnus Carlsson och Nanne Grönvall, men när tv-tittarna sagt sitt hade de skickat den ene rakt ut i kylan och den andra till Nyköping och Andra chansen. De unga "idolerna" Måns Zelmerlöw och Sebastian stod istället på efterfesten och vrålade ut sin segerglädje. Nanne åkte sedan ut redan i kvartsfinal i Andra chansen.

- Min förhoppning är att det ska fortsätta finnas plats för alla - det här ska vara ett forum för all form av populärmusik. Främst handlar det väl om att vi nu nått en balans, schlagern har ju haft en mycket mer framträdande plats i den här tävlingen än den har i det vanliga musikmediabruset, nu är vi mer på rätt nivå. Den typiska schlagern finns kvar, men det är inte längre självklart att den ska ligga i topp, säger Christer Björkman.

Bert Karlsson, som länge personifierat den svenska schlagern men som förra året sålde sitt skivbolag, menar dock att det främst handlar om att de traditionella schlagerartisterna i år haft fel låtar.

- Det beror på SVT att det blivit så här, när de väljer ut de 32 bidragen så kollar de på artisterna, inte låtarna. Svenska folket har inte ändrat sig, de har alltid röstat på de bästa melodierna, säger han.

Men Magnus Carlsson då? Hans "Live forever" beskrevs ju av många i förväg som den bästa låten i årets startfält?

- Magnus gick inte vidare för att framträdandet inte var hundraprocentigt i tv-rutan. Hans låt gick in högt på "Tracks" och försäljningslistan, det är ju det som räknas.


Daniel Åberg
/TT Spektra

Mer läsning

Annons