Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxon kan ännu charma publiken

Annons

Let's get fucking crazy Sweden!, brölar Biff Byford och river i gång 20 000 feet. Han vispar på sin silvergrå lejonman och viftar med svenska flaggan till tonerna av en ny supernationalistisk hyllning till Richard Lejonhjärta. Ah, det är fullkomligt charmerande. Saxon firar att det är 25 år sedan man släppte det självbetitlade debutalbumet och ger sig i höst ut på en massiv Europaturné i samband med att nya skivan Lionheart släpps.

Publikhungern efter tekniska solon, gitarrharmonier och gäll sång är omättlig. Man skulle kunna bli upprörd över att ett gäng åldrade heavy metalpionjärer från Storbritannien, som enligt många inte gjort en bra skiva sedan 1982, har en sådan dragningskraft på människor.

Men det går verkligen inte att bli irriterad. Inte på publiken, inte på Saxon och absolut inte Biff Byford. För det är han som är den stora behållningen i det här spektaklet. Laddad med en arsenal av självdistans och humorn hos en vulgär brittisk ståuppkomiker lyckas han formligen charma byxorna av publiken. Han hoppar, förställer rösten och anordnar ropa-och-få-svar-tävlingar.

Musikaliskt är konserten inte mycket att orda om. Saxon bjuder på klassiker som 747 (Strangers in the night), Wheels of steel och The eagle has landed. Däremellan några trum- och gitarrsolon.

En nöjsam tillställning så nära familjeunderhållning en heavy metal-konsert nu kan komma.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons