Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sauk ciceron i Dalhalla

Annons

I går var Stefan Sauk på besök i Dalarna för att träffa regissören Johanna Lazcano-Osterman, samt musiker och sångare från musikkonservatoriet. En tripp upp till spelplatsen Dalhalla var också inplanerad.

- Jag har aldrig varit i Dalhalla förut, miljön är häftig, säger Stefan Sauk.

Det var en av anledningarna till att Sauk nappade på erbjudandet att vara med i Arn - Guillous böcker väntar fortfarande på att läsas.

Men huvudskälet var musiken, skriven av Marcos Ciscar.

- Jag tittade mycket på nätet och fick en dvd med en dokumentation av föreställningen. Vad som var fräckt var framför allt musiken. Den åkte jag dit på direkt. Den var så rytmbaserad - jag tänkte på såna där japanska trummor.

Förra årets Arn var att betrakta som en illustrerad konsert, utan ambition att göra en sammanhängande berättelse. I år är det mer frågan om ett skådespel. Nya roller är tillagda, liksom nya musikstycken. Årets solister är David Lundqvist och Camilla Lundstedt. Hela Dalhalla ska genomsyras av en medeltida anda, med en marknad, kålrötter på menyn och medeltidsklädda lajvare på plats (det är kö på att få vara med).

Stefan Sauk ska vara länken mellan publiken och vad som försiggår på scenen och borga för att berättelsen blir begriplig. Hur han ska gestalta rollen har han ännu inga idéer om.

- Jag måste se Dalhalla först och samla intryck. Hur adresserar man den här publiken? Man måste hitta rätt tilltal.

Att hans medverkan i dokusåpan Riket spelade viss roll när Dalhalla ville ha hans medverkan är inget vd:n Håkan Ivarsson hymlar med.

Men Sauk vill fjärma sig från dylika sammanblandningar.

- Det har inget med Riket att göra. Riket lämnade medeltiden - it´s over and done, säger han.

Skinnrocken åker dock snart på igen, när Rikets andra omgång börjar spelas in i maj, denna gång i närheten av Västerås. Det kommer att bli hårdare och mer tempo, utlovar Sauk.

Arn - en musikalisk föreställning är en unik originalproduktion för Dalhalla. Liksom förra året kommer den att spelas två dagar, den 26 och 27 augusti. Om en ny tradition är skapad är för tidigt att säga, menar Håkan Ivarsson.

- Men jag skulle gärna se att Arn blir ett standardverk som dyker upp med jämna mellanrum.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons