Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sator med i leken igen

Annons

Plattan är en hyllning till replokalen. En riktigt gammal källare där det springer råttor, säger Chips Kiesbye.

Det är lätt att jämföra Sator anno 2006 med bandets replokal i Göteborg. Basen för Sators verksamhet har genom åren överlevt i nästan samma skick som då bandet startade. Samtidigt har Haga gått från att vara saneringsobjekt till att vara fina gatan.

-Det är fortfarande samma influenser och vi är samma låtskrivare. Vi är rätt begränsade som musiker. Det blir Sator hur vi än gör.

För tre år sedan bestämde sig bandet för att satsa på riktigt igen. Att få fram en platta och göra en ordentlig turné. Detta efter att bandet haft en vila på fem år och medlemmarna hunnit med många andra projekt. Chips Kiesbye bland annat som producent, Kent Norberg i bandet Speed of sound enterprise. Nu består Sator av de fyra polarna från Borlänge, Kiesbyee och Norberg på sång och gitarr, Hans Gäfvert, klaviatur, Michael Solén, trummor, och relativt nytillkomne Eskilstunabon Heikki Kiviaho på bas.

-Hiekki var noga utprovad både musikaliskt och socialt innan han fick komma med. Det är svårt att passa in i ett band som vuxit upp tillsammans, säger Kiesbye.

Före Basement noise låg fokus på att få fram en platta som gick att spela live. Ett hundratal låtar kasserades under arbetets gång. Målet var att göra en platta som om den höll måttet skulle släppas, annars skulle hela projektet kastas på glömskans soptipp.

-Det har varit en lång men samtidigt smidig process. Några av låtarna är liveinspelade och många har vi testat på spelningar för att se om de passar i ett Sator-set, säger Chips Kiesbye.

-Live-Sator har låtit ungefär lika hela tiden. Vi satte upp en regel om att låten måste funka live. Går det inte utan extra pålägg får det vara. Efter förra plattan upptäckte vi att dt bara gick att spela två låtar eftersom det var för mycket stråkar och annat med.

Men även om Sator hållit fast vid ursprunget i powerpopblandningen av Ramones och hårdrock så ser omvärlden annorlunda ut.

-För femton år sedan var vi ensamma. Nu finns det många band som liknar oss. Vi kommer aldrig att bli lika stora som vi var då. Det känns rätt skönt att slippa all den uppmärksamheten.

Fotnot: Basement noise recenseras på skivsidan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons