Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara kan bli årets Wilhelmina

Annons

- Jag älskar mat, men den ska inte bara vara god. Man äter ju även med ögonen, näsan och framför allt sinnet. Hade jag inte valt kockyrket så hade jag blivit konstnär, säger Sara samtidigt som hon ställer fram tävlingsrätterna för fotografering.

- Det var Fia i servisen som slängde åt mig anmälan till tävlingen och eftersom jag är en tävlingsmänniska, spelar fotboll och innebandy, nappade jag direkt. Att tävla ger mig riktiga adrenalinkickar och mina vänner på hotellet stöttar och är glada åt att min chef Salka B Eynon ser positivt på att jag tränar inför tävlingen.

Vännerna smakar och ger kritik. Kanske mest för att Sara ska göra ytterligare ett prov på den goda pannacottan.

- Intensivträningen i Kocklandslagets träningslokaler på Högbo bruk gav mig mycket att tänka på. Bland annat det att man ska skriva listor och fotografera steg för steg. Allt ska vara klart inför tävlingen då man ska vara koncentrerad och absolut inte snegla på de medtävlande, säger Sara som trots sin ringa ålder 21 år utstrålar stor säkerhet.

Kvinnan som givit namn åt tävlingen, Wilhelmina Skogh, är vida känd inte minst i trakterna av Gästrikland och Dalarna. Wilhelmina, en av Sveriges första kvinnliga krögare, var vid 25 års ålder anställd på hotell Fenix i Gävle. Året därpå blev hon antagen som restauratris vid Statens järnvägar med start i Storvik. Redan efter ett år kunde hon börja bygga ett eget hotell på samma plats. Efter många turer införlivades Rättviks Turisthotell med hennes tidigare storhotell. Året var 1896.

Sara är uppvuxen i Gävle och fick sin utbildning på Bessemergymnasiets Hotell- och restauranglinje i Sandviken. För två år sedan tog hon, efter tips av en kusin, anställning som kock på Green hotel i Tällberg.

Tanken svindlar. Ska den entusiastiska Sara trampa på i Wilhelminas fotspår.
MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons