Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanslös deckare i pocket

Annons

Tänk en blandning av Groucho Marx, Philip Marlowe, Sam Spade och Charles Bukowskis alter ego Henry Chinaski.

Den som fick ihop det har en rätt bra bild av Kinky "Big Dick" Friedman-den oborstade huvudpersonen i den sanslösa pusseldeckaren Elvis, Jesus och Coca-Cola.

Den kom i amerikanskt original 1993 och blev Kinky Friedmans stora internationella genombrott. Den översattes till svenska 1997. Upplagan blev blygsam, då den gavs ut av det modernistiska förlaget LeanderMalmsten i Lund med ett omslag föreställande en rå entrecôte mot en lilablå bakgrund. Med åren har Elvis, Jesus och Coca-Cola nått status som kultklassiker och är inte helt lätt att hitta ens på antikvariat.

Så själv gör jag vågen när Malmöförlaget Härnqvists, specialiserat på amerikansk kvalitetslitteratur, nu återutger denna illa luskammade och lätt obscena bastard till "whodunit"-deckare i pocket.

Roligare kan man knappast ha det för en femtiolapp.

Kinky "Big Dick" Friedman är motvillig amatörprivatdetektiv med basläger i en vindsvåning i Greenwich Village i New York. Helst vill han hålla sig där och dricka espresso och JamesonÕs ur ett tjurhorn, puffa på en cigarr ur en humidor formgiven efter Sherlock Holmes huvud och diskutera film, litteratur, musik och läget i USA med katten Cuddles.

Men i samband med att bäste vännen Tom Baker dör av en förmodad överdos "peruanskt promenadpulver" försvinner också en dokumentärfilm om Elvisimitatörer som Baker spelat in. Med hjälp av sina vänner Ratso, Rambam, Brennan, McGovern och Chinga börjar Kinky nysta i fallet.

Mysteriet tätnar under Kinkys försök att hålla älskarinnorna Uptown Judy och Downtown Judy ovetande om varandra samtidigt som den otäcke maffiabossen don Sepulveda verkar ha återuppstått från de döda och den lesbiska danskursen i våningen ovanför (?) Kinkys vindsvåning aldrig tycks ta rast.

Det är svåra frågor som Kinky försöker lösa, under en ständigt pågående kulregnande skur av sarkastiska repliker, hisnande liknelser och charmigt vanvördiga oneliners.

Det kan ha skrivits någon skönare deckare, men jag har inte läst den.

THOMAS HALVARSSON

Mer läsning

Annons