Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samla pärlor och upptäck nytt på Roskilde

Annons

En av festivalens absoluta höjdare bränns av redan i kväll när Toumani Diabatés Symmetric Orchestra avslutar efter Guns N´Roses. Diabaté representerar Mali och trakterar den 21-strängade västafrikanska harpan kora med bravur och respekt för griot-traditionerna. Med 15 man på scenen lär det bli festivalens mest naturliga sväng.

Tidigare på kvällen glider Den Svarta Katten eller El Gato Negro upp på scenen. Ruben Ramos spelar tejano - en mix av blues, country, jazz, r&b och mexikansk folkmusik. Det lär bli en varm och passionerad konsert med en man som lirat med namn som Los Lobos.

För den som vill få ett nytt perspektiv på garagerocken kanske The Thing passar?

Sonic Youths kompis Mats Gustafsson och två man till, närmar sig medelpunkten mellan frijazz i Ornette Colemans anda och tolkningar av sånt som White Stripes och P.J. Harvey.

Indie-hajp serveras också på torsdagen i form av engelska dysterkvistrarna Editors och artpoppiga Brooklyn-kvintetten Clap Your Hands Say Yeah.

Spännande blandningar som inte alltid funkar till 100 procent på skiva är alltid bättre live.

Zigenar-punk-festen som New Yorks älsklingar Gogol Bordello ställer till med lär bli en humörhöjare, och vem vet, kanske är Matisyahu från samma stad bättre än rapporterna från Stockholmsspelning gör gällande.

Matisyahu är i alla fall något så ovanligt som en ortodox jude - med stor bredbrättad svart hatt, skägg och allt - som kör reggae.

Death Cab For Cutie spelar något i trakten av indie-pop-på-storbolag. Kända från TV-serien O.C. och idolblaskan Okej är de ett tydligt exempel på att musikvärlden inte är vad den en gång var.

Lördagen är ett utmärkt tillfälle att botanisera i musik som tar oväntade vägar. Kieran Hebden gör i vanliga fall uppfuckad laptopmusik under namnet Four Tet.

Improvisations-punk-anarkisterna The Ex från Holland kan också bli en urladdning, liksom Two Gallants oborstade bluespunkcountry.

Avslutningssöndagen bjuder mycket godis, med extra utropstecken för Insen - ett möte mellan japanen Ryuichi Sakamotos piano och tysken Alva Notos galna dator.

Vill du vara först med nästa heta rockband ska du pricka in australiska retrorockarna Wolfmother.

Spank Rock från USA blandar hip hop och electronica som ger de flesta andra försök råsmisk. Och snackar vi genrekombinationer så utgör Balkan Beat Box från New York den mest internationella mixen på hela festivalen. Dags att möta världen igen - i Roskilde.

TIMO KANGAS

Mer läsning

Annons