Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sambasvettigt hett

Annons

Med sitt extraordinära sjumannaband regerar han, tänder på Nya Star Hotell och gör det till sitt eget Rio.

I Brasiliansk-Göteborgsk anda intar han scenen. Hämningslöst välter han mikrofonerna, tricksar, kastar sin buckliga hatt och gör sambasteppsteg i ultrarapid.

Ingen kan väl påstå att det låter rent, men Håkans gälla stämma halkar inte längre lika pladask över tonerna. Med bandets och hjärtrytmens hjälp undviker han alltför läskiga falsettkurvor.

Håkan Hellström är kär. I den fulaste flickan, sjunger han, men även i publiken och musiken. Och han fullkomligt exploderar.

Publiken kallar han för sina egna matroser. De är hjärtkontakt av hetaste graden.

Han är kapten och att sprida kärleksbudskapet är hans mål med hjälp av Sveriges mest levande band, som han kallar sin stab.

Och han ramlar fram och in i sångerna, som handlar om gråsparven när hon sjunger, om Gullbergs kaj paradis, om förhoppningar och om regnbågen.

Och det är precis vad en orolig värld kan behöva en lördagskväll som denna.

Det är taktfullt och känsligt äkta. Håkan Hellströms lilla blå sjömansjacka åker snabbt av, hängslena slänger, hattar flyger. Och det är pumpande samba, svett och cirkusstämning på hotellscenen.

- Lördag är toppen av livet, veckan, dagen. Då skrattar man hjärtat ur sig eller gråter hjärtat ur sig, men det ska vi inte göra i kväll, säger Håkan Hellström.

Och det är det nog knappast någon som har en tanke på heller.

Här kommer lyckan, sjunger Håkan.

Två gånger ropas bandet in under den en och en halv timme långa spelningen. Det bjuds på Minnen av aprilhimlen och Kom igen Lena!

- Rock´n´roll är visserligen vackert och desperat, men visor är vackrare.

Håkan Hellström avslutar med "Nu kan du få mig så lätt".

Känn ingen sorg för Håkan Göteborg. Han sköter sig förträffligt även i Dalarna. Till veckan är det norrmännens tur att bli varma ända in i själen.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons