Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salamanca

Annons

Men det ska sägas på en gång: det är främst spanska turister som åker till Salamanca. Närheten till Madrid gör att många väljer att ta bilen till Salamanca för en endagsutflykt. Och detta märks också i sättet som turistindustrin är uppbyggd - det finns i stort sett ingen som helst förberedelse på att det kan komma turister som faktiskt inte talar spanska.

En av överskrifterna för Salamancas kulturhuvudstadsår är "En stad av möten och kunskap". Man syftar då på Salamancas historia att vara en av Europas viktigaste universitetsstäder där studenter mötts genom århund-

raden och utbytt kunskaper och erfarenheter.

I dag är inte universitetet lika viktigt, och det är i stället kongresser, konferenser och mässor man försöker locka dit med hjälp av sitt kulturhistoriska arv. Genom att bygga en bro mellan det som varit och det som är vill Salamanca framstå som en vital kraft i det europeiska kulturlivet.

- För oss har det varit en utmaning att sätta samman ett program som skapar en länk mellan kulturarvet och de samtida kulturuttrycken, berättar Maria Blazquez Serrano på infocentret på Salamanca 2002.

- Just nu, till exempel, pågår en utställning om Erasmus av Rotterdams betydelse för Spanien. Den blandar en äldre kulturhistorisk fråga med nya tekniker och uttrycksformer.

Erasmus betydelse för Spanien blir dessvärre bara åskådliggjord på just spanska. När jag besöker utställningen finns varken engelska guider, engelska texter eller ens engelska broschyrer.

Och detta är väldigt typiskt för Salamanca 2002 - det verkar helt enkelt som om man inte bryr sig om sina europeiska grannar utan

i stället kör sitt eget race under kulturhuvudstadsåret.

Detta blir också tydligt då en ansenlig del av kulturhuvudstadens budget har satsats på att renovera gamla byggnader i Salamanca och även uppföra flera nya.

Cirka 40 miljoner euro har spenderats på byggindustrin, och med tanke på vad man lyckats få för de pengarna verkar beslutet faktiskt riktigt smart.

- Vi har byggt ett musem för samtidskonst, ett center för scenisk konst och dessutom en jättelik utomhusarena som ska användas främst för konserter, säger Maria Blazquez Serrano.

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons