Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahara Hotnights står vid sitt band

/
  • Sahara Hotnights: Maria Andersson, Jennie Asplund, Josephine Forsman och Johanna Asplund.

Annons

Skivtiteln inbjuder till djupt prat om texter, den antyder brustet hjärta och bitter styrka. Men Maria Andersson vill inte alls diskutera texterna på "What if leaving is a loving thing".

- Om man läser dem så förstår man det. Fördelen med att kunna skriva ned texter är ju att man kan sitta här och hålla käften om det.

Jaha. Okej. Längre än så kom vi inte med det. Det är lättare att prata musik. Nya skivan, som kommer efter tre års tystnad, är en oerhört hittig historia. Singeln "Cheek to cheek" är redan en hit, som ligger på både nedladdningslistan och Tracksdito.

- Jämfört med den förra skulle jag nog säga att den är lite mer vemodig kanske. Men den innehåller ju samma slags... alltså det är ju en popskiva. Den är lite mer bombastisk och lite större och luftigare, säger trummisen Josephine Forsman.

Hittigheten, som är slående även i jämförelse med deras tidigare skivor, har sin naturliga förklaring. Under de tre år som gått sedan förra skivan, har de lyssnat på låtar. Alltså verkligen låtar, inte skivor. Mycket one hit wonders. Och de har målmedvetet försökt förenkla, renodla.

- Tidigare har vi gjort det så avancerat som vi bara kunnat. Förut tyckte inte en låt var klar förrän vi lagt på alla gitarrer och syntar. Nu har vi begränsat oss ganska mycket till två gitarrer, säger Josephine Forsman.

Maria Andersson bryter in:

- Det är ju en härlig klyscha: att det ska funka med en akustisk gitarr vid lägerelden. Men det är nytt för oss.

Det är fler saker som är nya för dem: till exempel är det första skivan som kommer ut på deras eget bolag Stand by your band. Beslutet att starta eget var lätt, säger de, knappt ens ett beslut. Det föll sig bara naturligt. Men de gör det inte i ilska över hur de stora skivbolagen fungerar.

- Vi har aldrig varit låsta vid något skivbolag på så sätt att vi inte fått göra det vi vill göra. Jag ska inte säga att det är en myt, men för oss har det inte varit något problem, säger Maria Andersson.

Så varför gjorde ni det då?

- Det är skönt att slippa ta beslut via en massa andra människor som egentligen inte har full inblick i vad vi håller på med. Det går snabbare nu. Och så har vi oss själva att skylla om det går åt skogen.

Namnet på bolaget, Stand by your band, anspelar naturligtvis på Tammy Wynettes låt "Stand by your man" - en sång om att stanna kvar i ett förhållande, vad som än händer. De har spelat tillsammans sedan de var elva år, så visst är bandet i någon mån deras familj.

Hur bär ni er åt för att få det att fungera?

- Efter att ha spelat med varandra i över tio år fattar man ju att allt går i cykler. Det kommer att komma turnéer som är helt värdelösa och tider som är jätteknäckande. Men det kommer också tider då allt är jättekul. Man måste ha ett visst mått av guldfiskminne ha för att dedikera hela sitt liv till ett rockband.

TT Spektra

Kalle Dixelius

Fakta: Sahara Hotnights

Bildades i början av nittiotalet, när de var var runt elva år gamla.

Består av:

Maria Andersson, sång och gitarr

Jennie Asplund, gitarr

Johanna Asplund, bas

Josephine Forsman, trummor

Har gett ut tre tidigare skivor:

"C'mon let's pretend", 1999

"Jennie Bomb", 2001

"Kiss and tell", 2004

Mer läsning

Annons