Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabaton ger järnet

Annons

Sweden rock festival är hårdrocksfestivalen framför andra i Sverige. Tyngdpunkten har alltid legat på gamla hjältar och i år har de lyckats få dit bland andra Mötley Crüe, Accept, Anthrax och Sammy Hagar. Yngwie Malmsteen, med Patrik Johansson från Falun bakom trummorna, finns också med i startfältet.

Det gör även Falubandet Sabaton. Promotorn på festivalen fick höra talas om dem via gemensamma bekanta och bokade dem efter att ha hört deras skiva.

- Han tycker att vi är den bästa bokningen på hela festivalen, säger Pär Sundström.

Så nu bär det ner till Blekinge i den nyinköpta turnéminibussen - komplett med kylskåp och tv-spel. Förutom den egna spelningen är det Accept som lockar mest för Pär Sundström. Sabaton spelar i dag vid middagstid på den minsta scenen.

Sabatons debutskiva Primo Victoria släpptes i vintras och första tryckningen sålde slut på nolltid.

- Vi vet inte exakt hur många vi sålt, men på skivbolaget är de nöjda. De flesta är sålda i Sverige, de har inte jobbat så mycket mot utlandet ännu.

Plattan släpptes i delar av Östeuropa förra veckan. Intresset kan bland annat mätas i antalet intervjuer bandet får göra. Särskilt nu inför Sweden rock har det rasslat till och bandet får ständigt nya intervjuförfrågningar.

- Särskilt mejlintervjuer tar en jäkla tid, med en massa frågor på knagglig engelska. Men det är något man får göra.

Förutom Sweden rock festival så har Sabaton ytterligare några enstaka spelningar inbokade i sommar, bland annat i Stockholm och Sandviken.

- Till hösten börjar det lossna lite mer. Det är några festivaler - Gates of metal i Hultsfred, en i Växjö, en i Uddervalla och en i Tyskland.

Men Sabaton har längre framförhålling än så. Studion Abyss utanför Ludvika är redan bokad i januari för inspelning av uppföljaren. Hälften av låtmaterialet är klart.

- Vi har dissat hur många låtidéer som helst. Vi har ganska höga krav, andra plattan måste vara bättre på alla sätt, säger Pär Sundström.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons