Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabaton får en hektisk vår

Annons

Det är förmiddag i Pärlby, Grangärde, och grabbarna i Sabaton börjar så smått kvickna till. Dagarna i studio Abyss blir ofta långa och bandet har just vaknat när vi knackar på.

Sabaton är mitt i inspelningen av sin andra skiva och kommer att spendera större delen av januari mellan dessa väggar. Det innebär hårt arbete varvat med lantlig tristess och tv-spel. Ibland bryts lunken av lite musjakt-tre små gnagare har hittills fallit offer för Sabatons fällor.

-Men det är bra att det inte finns så mycket att göra här, då behåller man fokus, säger sångaren Joakim Brodén.

Bandets förra skiva, Primo Victoria som kom förra året, spelades även den in i Abyss och då som nu var Tommy Tägtgren inspelningstekniker.

-Han är inte med på heltid, vi sköter spakarna ibland. Vi har varit i den här studion så många gånger och kan den ganska bra. Han säger heller inget om själva låtarna, utan vi producerar själva, säger basisten Pär Sundström.

Den kommande skivan ska heta Attero Dominatus och är en fortsättning på den inslagna vägen. Tre relativt klara smakprov strömmar ur högtalarna-titelspåret, den tunga och nio minuter (!) långa Rise of evil och Nuclear attack, som bandet spelade live i höstas. De som gillade förra plattan lär inte bli besvikna-det handlar fortfarande om power metal med maffiga körer och stor ljudbild.

-Vi ville inte experimentera alltför mycket. Vi valde den här studion för att få samma sound och många av låtarna skrevs vid samma tidpunkt. Skillnaden är att den här är bättre. Materialet har fått mogna, säger Pär Sundström och öppnar en frukostfolköl.

Den 26 januari, dagen efter det att Attero Dominatus ska vara mastrad och klar, flyger de till Manchester och därefter följer minst 29 spelningar i elva länder. Arenorna tar allt mellan 900 och flera tusen.

-Man kommer nog att stå och tänka Õåh helveteÕ mer än en gång, säger Pär Sundström.

Snart albumaktuella tyskarna Edguy toppar turnépaketet, utom i Storbritannien, där Dragonforce är ett större namn.

-Meningen är att vi ska göra några spelningar på egen hand också.

Från bokningsbolaget var Sabaton påtänkta från början, men in i det sista var det oklart hur det skulle bli. En person på lägre beslutsnivå hade nämligen gett grönt ljus åt finska Twilightning att åka med som tredje akt, vilket gav upphov till en del oklarheter.

-Det är nya bud hela tiden och man har hoppat på två ben hela hösten. Två dagar innan jul blev allt spikat, säger Joakim Brodén.

Eftersom Attero Dominatus inte släpps förrän senare i vår fungerar turnén som promotion för Primo Victoria. Den sålde förhållandevis bra i Sverige (och i Israel, i och med en text om sexdagarskriget), men mindre i övriga Europa. Förhoppningen är att det ska ändras i och med den stundande turnén.

När de åker är allt klart med nya skivan och bandet lämnar stafettpinnen till skivbolaget att göra sitt jobb. Redan nu är konvolutet färdigt, designat av samma person som förra gången.

-Omslaget är viktigt - särskilt i södra Europa. I Italien och Spanien köper många skivor efter omslagen. Det finns många korkade människor, konstaterar Pär Sundström.

Om 2005 var året då allt lossnade så känner Sabaton nu att de har ganska fast mark under fötterna och kan flytta fram positionerna. Att saker tagit sin tid har inte varit bara negativt.

-Hade vi fått göra Sweden rock för fem år sedan hade vi skitit på oss, säger Joakim Brodén.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons