Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vann vi över Persson

Annons

Från Vittsjö till Världen är en bok om en resa. Eller egentligen flera resor-till frontlinjerna i dagens konflikter. Vi tar på de höga betongklumparna på Västbanken, och vi går genom gallergrinden (inte helt olik den som finns utanför Folkets park i Hässleholm) som utgör gräns mellan Kalifornien och Tijuana.

DebattVi träffar människorna som tagit sig över, vi ser kravallerna i Paris och sätter oss ner för att samtala med de intagna på Mittanstalten och med de arga herrarna vid den nedbrända Malmömoskén.

Det existerar i dag en global apartheid. Var en människa föds, och av vilka, avgör hennes framtid. Murarna kryper också genom våra egna städer och i takt med att motsättningarna växer. Det är en sanning.

Men en lika viktig sanning är att det finns människor som tror på något annat, som river ut stenarna ur murarna och som vägrar låta några handelssystem eller apartheidtankar stå i vägen för deras kärlek.

Några år efter den där onsdagskvällen sitter jag i ABF-huset och målar plakat: "Ropen skalla: amnesti åt alla", "Låt oss få stanna", "Humanismen segrar". I morgon ska vi demonstrera för att de flyktingar som lyckats ta sig över muren och finns i vårt land ska få stanna. Min bok är ett porträtt över den solidariska motmakten som finns i fackförbund, folkrörelser, föreningar och hos sociala företagare.

Den målar en bild som sällan målas av dem som kallar sig vänster och som tagit patent på solidaritet. Till sist viker Göran Persson och Barbro Holmberg ner sig för demonstrationerna. Det blir en tillfällig lag som ger nytt hopp åt många väntande människor, inte minst barnfamiljer. Orden på lakanen har förändrat världen. Åtminstone för några.

Det går inte att tröttna på alla ord, bara på de tomma. Jag berättar mer om min bok, varför man måste engagera sig och varför valet är viktigt på Peace & Love i dag. Kom gärna förbi!

GUSTAV FRIDOLIN RIKSDAGSLEDAMOT (MP) OCH FÖRFATTARE

Mer läsning

Annons