Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska en nyckelharpa hanteras

/
  • Mästerlig. Många räknar Olov Johansson som Sveriges främsta utövare på nyckelharpa. Han var med och startade folkmusikgruppen Väsen och har haft stora framgångar med folkrockarna Nordman. I går gästade han folkmusikpuben på Främby Udde i Falun.

Annons

Musik/Folkmusik

  • Olov Johansson
  • Främby Udde,
  • Falun
  • Fredag, 4/5
  • Publik: över 100

Efter en trög start har pubkvällarna med folkmusiken i högsätet blivit en riktig hit på Främby Udde. Ryktet har spridit sig, inte bara inom folkmusikkretsar i Falun och Dalarna, utan i hela landet. Därför var det inte särskilt svårt att locka Olov Johansson till den lilla, provisoriska scenen i ett hörn utav den gamla grosshandlarvillans största rum.

Med ett 50-tal personer i rummet och ännu fler i angränsande utrymmen blev det en intim och tät spelning där Olov Johansson vävde samman gamla kända folkmelodier, nyskrivet material och egna verk med roande anekdoter och familjärt prat folkmusiker emellan.

Han växlade obehindrat mellan vanlig nyckelharpa, kontrabasharpa - som användes redan på 1600-talet - och fiol. Han fick god hjälp i den taktfasta stampningen och han spelade lugnt in sig mellan låtarna, som sig bör.

Det var klass. Det var känsla. Och det var riktigt tät atmosfär.

Björn Nylander, en av tre folkmusiker i Falu 3taktslag, som har tagit initiativet till de populära pubkvällarna, är inte förvånad över det stora intresset.

- Det här är det minsta man kan begära. Vi bor ju mitt i spelmansmecka, konstaterar han.

Mer läsning

Annons