Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så myglade Byggnads

Annons

Det vet den som följt hans reportage i Dagens Nyheter, där han korsfäst avarterna av den svenska modellen och bland annat ställt fackföreningsrörelse, landsting och Invandrarverket mot väggen.

Det är det nya svenska klassamhället han vill åt.

Nu har några av hans fränaste texter publicerats i bokform under titeln Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige.

Zaremba ser vad vi inte ser, hävdar Svante Weyler i sitt förord. Detta och kraften i hans anslag och hans empati för offren tror Weyler vara hemligheten bakom denne debattörs genomslagskraft.

Jag håller med men vill betona ytterligare en sak - Zarembas förmåga att med isande logik mejsla fram det löjliga hos livsfarliga paragrafryttare och maktmissbrukare.

Hos Zaremba handlar det aldrig om att profitera på mänskors olycka för att få en bra story; det känner man ända in i märgen.

I stället möter man helig vrede inför dubbelmoral, hyckleri, inkompetens och flathet inför den ondska som faktiskt finns.

Det sistnämnda illustreras i en artikel där skribenten kontrasterar de silkesvantar med vilka Sverige behandlade torteraren och sedermera polismördaren Jackie Arklöv och den utstuderade nonchalans som visades ett av hans tortyroffer från forna Jugoslavien, när denne sökte svensk asyl.

Gud nåde de ombudsmän, tjänstemän och förtroendevalda som Zaremba riktar sin svetslåga mot. Påläst till tänderna skrider han till verket. Där finns en släktskap mellan hans sätt att agera och skriva och Göran Rosenbergs. Några fler sådana förkämpar för medmänsklighet och förnuft och förändringens sten kanske skulle komma i rullning mot rätt håll.

Central i boken är den artikelserie som heter Den polske rörmokaren. Där behandlas bland annat Vaxholmsfallet, det mygel och de lögner byggfacket ägnade sig åt och det exempellösa i att socialdemokratin höll dem bakom ryggen.

Zaremba hävdar att han inte funnit något annat fall i Europa "där ett arbetarparti ställt sig bakom en liknande mobbning av klassbröder".

Extra tyngd får framställningen genom utvikningar både från ämnet och geografiskt. Från Norge och från forna öststatsländer ges exempel på förnuft och humanism som får agerandet i Sverige att framstå dubbelt pinsamt.

Att skriva i dagspressen är som att skriva i sand. Glad blir man därför när någon del av väsentlig journalistik hittar innanför bokpärmar, så som skett i Zarembas fall.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons