Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så försvarar sig Fichtelius

Annons

Ett stort antal politiska nyheter under en sexårsperiod där Fichtelius själv rapporterade hade statsministern som hemlig källa. Göran Persson gick nämligen med på att Fichtelius kunde använda sådant som framkom i de bandade samtalen, så länge källskyddet rådde. Det gjorde Fichtelius flitigt under åren tills dess att inspelningarna avslöjades.

Fichtelius, som var gäst vid journalistkonferensen Gräv -07, fick frågor om inte det förhållandet gjorde att statsministern kunde styra rapporteringen till sin egen fördel, men svarade vid flera tillfällen att Persson bara var en av många källor han använde sig av.

- Jag använde mig väldigt mycket av materialet. I den kommenterande rollen har det varit viktigt, sade han. Men ur mitt perspektiv var Persson en av många källor, som också behövde kollas.

Regler för hur materialet kunde användas fanns från början:

"Jag är erbjuden anonymitet, och har inte lagt några restriktioner. Det finns ett osynligt kontrakt" sade Persson i en bandad sekvens som Fichtelius visade upp. Persson tillade att han inte tänkte medverka "mer än en sekund längre än (han) kände trygghet inför".

Persson angav det historiska värdet och det unika i inspelningarna som anledning till att ställa upp:

"Jag tror det finns anledning att vara öppen för nya mediers möjlighet att skildra politiska personer och processer" sade han och jämförde med Erlanders dagböcker. Den förre s-ledaren berättade också att han själv skriver dagbok.

Göran Perssons öppenhjärtighet har orsakat folkstorm den senaste veckan. Men slängarna med sleven går till alla.Till Fichtelius sade han om Fichtelius: "Du har gjort ohyggligt många dumma grejer. Men vem fan kan prestera på topp jämnt? Allt man gör är inte bra, och det gäller oss båda."

Men att han inte menade dokumentären, som han fick titta på innan sändning, var ändå ganska uppenbart.

I det stora material som spelats in hade i princip vilken vinkel som helst kunnat presenteras, menade Fichtelius. Att klippningen till slut blev den som nu visats i teve var inte enbart hans eget val. Ett antal människor var involverade i processen, och fick säga sitt, förklarade han.

Någon ånger över att han gjorde dokumentären finns inte:

- Bra journalistik går på känsla, man kan inte tänka sig fram till en nyhet, sade Fichtelius. Min karriär blev annorlunda, men den är inte slut.

Ett visst mått av rannsakan fanns dock. Fichtelius medgav bland annat att han borde ha tänkt på öppenhetsfrågan bättre.

Fichtelius frågade Persson om vad han själv väntade sig av dokumentären, och fick det ironiska svaret: "En hyllningsserie naturligtvis! Äntligen kan det berättas! Sådan VAR han!" Sedan besinnade Persson sig och sade: "Nä. Att den skildrar en tid då politiken förändrades."

Att Fichtelius fick Persson att säga så mycket, och blottlägga sig gång efter annan berodde inte på att Fichtelius körde med tuffa frågor, något som han också fick kritik för i Örebro.

Fichtelius berättade att varje gång han gick till attack mot statsministern slöt han sig. Varje gång han hängde på och ställde öppna neutrala frågor fick han så mycket mer intressant material.

Det är en metod som få Janne Josefsson-anhängare begriper. Men för Fichtelius har den varit den enda möjliga metoden.

Mer läsning

Annons