Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så djupt sitter fördomarna

/
  • Jättejobb. Professionella sminköser förvandlar den svarte mannen Brian Sparks till vit i den intressanta tv-serie som startar på SVT ikväll.

Annons

Det tar mellan tre och fem timmar i sminkstudion innan medlemmarna i de två familjerna är förberedda för livet som svarta respektive vita. Det första avsnittet i serien Svarta eller vita visas ikväll. I sin journalistiskt präglade del handlar serien förstås om klassiskt wallraffande - sanningar uppdagas som den som undersöker inte skulle kunna få tillgång till utan förklädnad.

Wallraffandet är mycket givande.

I sin andra del är det tyvärr en mycket amerikansk dokusåpa där den vita och svarta familjen flyttar in i samma hus och exponeras för varandras fördomar. Förhoppningen och dramaturgin går förstås ut på att de ska bli osams.

För pappan i den svarta familjen, Brian, är det en klar fördel att uppfattas som vit. Plötsligt får han utmärkt service i skoaffären, han får gå runt bland hyllorna på köpcentret utan att en vakt förföljer honom.

Pappan i den vita familjen, Bruno, har en tes om att svarta förväntar sig att bli diskriminerade och att de därför har en attityd som blir självuppfyllande.

- Ni svarta är i försvarsposition. Det är det som skapar problemet, säger han till Brian, som blir alltmer förbannad på att Bruno ger svarta ansvaret för den diskriminering som båda är överens förekommer.

I det första avsnittet blir emellertid Bruno inte diskriminerad när han prövar servicen i klädaffären och hos bilhandlaren.

Den vita familjens dotter, Rose, blir överraskad över det hårda jobb som deltagarna i en svart poetry slam-kurs lägger ned, medan mamman, Carmen, undrar om man ska gå in och göra high five med alla när man kommer in i ett rum med svarta kvinnor.

Serien kommer märkligt nog från Fox, en toksatsande tv-uppstickare i USA som står neokonservativa grupper nära.

Fakta: TV Journalistik

SVARTA ELLER VITA

SVT2, 30/4, kl. 20.00

Mer läsning

Annons