Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S berömmer regeringens kultursatsning

Annons

Margareta Israelsson (s)

- Det är roligt att de har anammat vår politik på arbetsmarknadsområdet när det gäller kulturen. De här accessjobben var ju sedda som låtsasjobb när de kom, men nu ser man dem ändå som angelägna. Det tycker vi är bra.

- Den stora satsningen på barnkultur ska ju vara så problematisk eftersom två departement ska samarbeta. Då konstaterar vi lite stillsamt att det var den här regeringen som valde att dela på kultur- och utbildningsdepartementet. Det kanske hade gått snabbare om man hade behållit den gamla strukturen.

Hur ställer ni er till förslaget att utöka allianserna för scenkonstnärer?

- Det gillar vi. Det betyder ju att det finns möjlighet för kulturarbetare att känna tryggheten av att ha en anställning och inte bara vara egen företagare. Det var ett positivt besked.

Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet

- Så klart vi är nöjda. Vi har ju eftersträvat en musikerallians i många år. Vi föreslog det och uppvaktade regeringen redan 2001 i den frågan. Jag ser det här som en stor framgång för musikerförbundet.

Vad kommer det rent konkret att innebära för era medlemmar?

- Det är lite för tidigt att säga än. Det här är ju inget system för att säkra försörjningen, det är en kompetensutveckling för etablerade musiker. Sverige ska säkerställa så att man har en hög kompetens på sina kulturarbetare, och där ingår musikerna så klart.

- Det ska innebära trygghet mellan anställningarna, men även kompetensutveckling för att bredda arbetsmarknaden. Det här är oerhört viktigt för frilansande musiker i alla genrer. Och det är viktigt att det också blir så, att alla genrer har tillträde till musikeralliansen. Det är en grundförutsättning.

Carl-Otto Werkelid, kulturchef på Svenska Dagbladet

- Framför allt två saker slår mig som hoppingivande. Det ena är detta med kultur i skolan, där vi inte riktigt vet var det kommer att hamna. Men vi vet att det ska vara en långsiktig strategi. Det tycker jag är både intressant och bra och viktigt. sedan får vi vänta med att bedöma vad det blir, men viljan är väldigt lovvärd.

- Det andra är det här med allianserna. Det betyder i alla fall att regeringen inser de specifika svårigheter som finns i de här områdena.

Hur skulle du beskriva den övergripande känslan?

- En positiv känsla av att vi nu börjar se linjerna i en borgerlig kulturpolitik, som man så länge har ropat efter. Här finns ju vissa grundstrukturer - att man betonar kultur i skolan och ett samarbete med utbildningsdepartementet.

Har du blivit besviken på något?

- När man nu berömmer sig av att göra en stor satsning på kultur, ska man se till de små saker där man gör motsatsen. Ett exempel är översättningsstödet, som är slopat. Det är en symbolfråga, men sällan har man fått så mycket för så lite pengar. Jag hade hoppats att kulturministern i dag skulle säga att "nu ska vi lösa det här".

Ann Follin, generaldirektör för Riksutställningar:

- Det positiva är ett vi får gehör för att vi behöver mer pengar för att klara den här utflyttningen, men det krävs ännu mer och det vet man på kulturdepartementet. Det vi får nu är ett engångsbelopp och vi kommer att ha bestående kostnader. Men jag hoppas på en fortsatt och bra dialog med departementet. (TT Spektra)

KALLE DIXELIUS

Mer läsning

Annons