Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryss på musikerjakt

Annons

Den 14-15 januari nästa år tar dirigenten Sergej Proskourin med sig "sin" kammarorkester från Kursk till Moskva för att bjuda på ett klassiskt musikverk som kanske aldrig framförts i sin helhet i Rysslands huvudstad tidigare.

- Det är den ryska julen då, den är lite senare. Vi ska spela Juloratoriet och jag ska bjuda in fyra cellister från Sverige som solister. Jag tror inte hela Juloratoriet spelats någon gång tidigare i Moskva. Det var ju förbjuden musik under ganska lång tid, konstaterar dirigenten.

Sergej Proskourin är i Sverige för att hitta rätt musiker till konserten. Men han är också i Falun för att hälsa på goda vänner och bekanta. Sergej bodde i Falun 1992-1997.

- Jag jobbade på Musikkonservatoriet och spelade i Kristine kyrka med Mats Åberg. Han är en mycket god vän. Jag lärde mig mycket som musiker här i Sverige och jag är verkligen glad att jag bodde här i Falun. Mats Åberg och Gunnar Crantz (rektor på konservatoriet) har hjälpt mig mycket.

Sergej Proskourin inledde sin musikerkarriär som solist på trumpet. Efter tiden i Falun arbetade han på konservatoriet i Köpenhamn, sedan utbildade han sig till dirigent i St. Petersburg.

- Jag var trumpetsolist, men nu är jag dirigent i en stor statlig orkester.

Han är chefdirigent för symfoniorkestern i Kursk, men också ledare för Kursk kammarorkester och professor i musik vid universitetet.

Sergej Proskourin har elva cd-skivor under bältet. Sju inspelningar som dirigent, fyra som trumpetsolist. De båda orkestrar han leder i Kursk turnerar ofta utomlands och spelar i Tyskland, Japan, USA... hela världen.

- Många, många musiker från hela världen kommer också till oss i Kursk och spelar. Vi har ofta världssolister hos oss.

På sina tre tjänster i Kursk tjänar årets ryska kulturpersonlighet sammanlagt motsvarande 3 000 svenska kronor i månaden.

Är det verkligen möjligt att leva som musiker på en sådan lön?

- Det är inte lätt. När vi åker utomlands och spelar så får vi lite mer. Men skriv inte hur mycket jag tjänar, det blir så politiskt. Det finns inga pengar till musik i Ryssland.

Var det president Putin som delade ut medaljen till dig i Kreml?

- Nej, han hade lovat komma men kunde inte.

Lovat att komma till Kursk har en av Sergejs gamla Faluvänner.

- 20 oktober kommer Mats Åberg till oss som gäst. Han ska dirigera, det blir en nordisk eller skandinavisk afton med musik från Norge, Sverige och Finland.

Det musikaliska utbytet mellan Kursk och Falun stannar sannolikt inte där.

- Vi planerar att komma hit i mars med kammarorkestern, och kanske kan vi fixa en konsert här i Dalarna. Det vore väldigt roligt.

Sergej Proskourin har också funderingar på att göra ett svenskt temapaket i Ryssland. För något år sedan fixade han en musikalisk maskeradbal med 1700-talstema vid ett vackert slott utanför Kursk. En lyxig festhelg med tidsenliga kostymer till alla gästerna, tidstypisk meny med franska viner, specialtillverkad vodka, nattliga pooldopp och biljetter à 3 000 kronor stycket.

Sergej Proskourin letade fram partitur skrivna av den berömde ryske poeten, författaren och diplomaten Jevgenij Baratynskij. Musik i Haydns anda, som inte framförts sedan den skrevs år 1822, framförda på ett slott som till vardags tjänar som kurort för Kremls toppolitiker.

- Jag rotade fram partituren och redigerade dem lite, berättar Proskourin.

Några av de inbjudna gästerna var släktingar till Baratynskij, numera bosatta i New York, och balen blev så lyckad att Sergej Proskourin funderar på att bjuda in till kalas igen. Men den här gången med svenskt tema och inbjudna svenska gäster.

När han får tid. Efter juloratorium, dalaturné och kamratliga gästspel i Kursk.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons