Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryno rockers i rätten

/
  • En bild från Ryno rockers 25-årsjubileum 1999. Då stod Tomas Heed, Ryno Erikols, Michael Wikström, Lars-Rune Wikström, Ulf Back och Roger Lif på scenen. Foto: Mikael Forslund/Arkiv

Annons

En av frågorna som ska redas ut är vem som egentligen varit bandets centralfigur: Ryno Erikols, gitarristen som delat med sig av sitt förnamn till bandnamnet, eller kanske sångaren Lars-Rune Wikström?

Båda sidor har plockat fram gamla tidningsartiklar som stöd för sin uppfattning. Nöjesjournalister som intervjuade bandet på den tid det begav sig, har kallats att vittna.

Ryno rockers bildades i mitten på 1970-talet och hade en riktig storhetstid några år senare. Bandmedlemmar har kommit och gått, men Ryno Erikols, Lars-Rune Wikström och Mikael Wikström har funnits med hela tiden.

Från slutet på 1980-talet gjorde bandet inte så mycket väsen av sig, men de spelade in skivor både 2000 och 2004. Sin sista spelning gjorde Ryno rockers 2005.

För ett par år sedan bestämde sig Mikael och Lars-Rune Wikström för att varumärkesskydda bandnamnet. Något som gav dem ensamrätt till namnet "Ryno rockers".

Så mycket spelande under det bandnamnet blev det dock inte för Mikael och Lars-Rune Wikström, även om det fanns planer inför bandets 35-årsjubileum 2009.

På Ryno Erikols kliade det mer i gitarrfingrarna.

- Ryno rockers fick så många fina erbjudanden om att spela på större grejer, sade Ryno Erikols till tidningen i början på förra året.

Så han drog ihop en helt ny konstellation musiker som hade spelningar under namnet Rynos Rockers. S-et i Rynos var det som skilde bandnamnen åt. Enligt Ryno Erikols ett sätt att visa att det inte rörde sig om originalbandet.

Det här uppskattades inte av Mikael och Lars-Rune Wikström. Advokater kopplades in och det hela slutade i tingsrätten med en så kallad tredskodom (se fotnot) för ett år sedan. Ryno Erikols hotades av böter på 200 000 kronor om han använde varumärket Ryno Rockers eller något liknande. Erikols skulle också betala Wikströms rättegångskostnader på 50 000 kronor.

I dag ska tvisten upp i Falu tingsrätt för ett nytt avgörande. Ryno Erikols tycker att han har bättre rätt till namnet och vill att varumärkesskyddet ska bort. Han hänvisar till att han varit "bandledare och centralfigur" i Ryno rockers. I andra hand kan Erikols tänka sig att båda parter får rätt till namnet.

Wikströms, å sin sida, menar att Ryno rockers goda namn tappar värde genom spelningar med " lägre musikalisk standard". De anser också att Ryno Erikols sedan länge haft en liten roll i det som händer kring Ryno Rockers, och att inte minst Mikael Wikström varit mera aktiv.

Fotnot: En tredskodom innebär att en part i till exempel ett tvistemål får igenom sina yrkanden, eftersom den andra parten inte varit aktiv. Den part som förlorar kan ansöka om "återvinning", ett slags överklagande.

Mer läsning

Annons