Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdfärd med fyra författare

Annons

på plats | föreläsningar

Rymdkapplöpning

Ett litterärt

universum

Författare

i rymden

Observatoriemuseet,

Stockholm, 17/2

Ludvikasonen och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson, försökte dock hålla samman kvällen med sina lärda utläggningar om astronomins historia, dess långsamma framsteg och svårigheterna att acceptera att människan och jorden inte är universums centrum. Han läste ur sin bok Stjärnor och äpplen som faller, där han beskriver hur den stora kometen som svepte förbi jordklotet och Ludvika 1976 väckte den unge Ulfs fascination för kosmos hemligheter.

Och var det något litet som förenade de fyra så var det väl denna nästan ursprungliga och lite sorgsna fascination inför frågan om vi är ensamma under stjärnorna eller inte.

Det fanns i och för sig en helt annan obesvarad fråga som förenade Danielsson och poeten Malte Persson. Och det var frågan om hur det gick för Tintin och hans vänner i Månen tur och retur del två. Del två saknades nämligen på Danielssons barndomsbibliotek i Blötberget. Malte Persson fick glädjen att upplysa om att Tintin kom tillbaka hel och välbehållen.

En diskussion som tyvärr föll mellan de kosmiska stolarna var hur det kommer sig att Mockfjärdsbördiga Lotta Lotass och Malte Persson ovetande om varandra deltagit i en sorts poetisk rymdkapplöpning.

På varsitt håll har de nämligen skrivit om varsin supermakts rymdprojekt. Lotass suggestiva Den tredje flykthastigheten och Malte Perssons diktverk Apolloprojektet, tar sig an de gigantiska ingenjörsprojekten med samma djupa intresse för de många myterna som spunnits kring rymdresorna.

Men som sagt, inte mycket blev sagt i ämnet. Lotta Lotass läste dock lika suggestivt som hennes romanprosa kräver.

Ulf Danielsson förevisade sedan ett äppelkart hämtat från det träd som fick Isaac Newton att upptäcka tyngdlagen och pratade sedan lite om pythagoréernas villfarelser.

Med på resan var även Alexandra Coelho Ahndoril som skrivit en roman om astronomen Tycho Brahe.

Men summa summarum var det fyra satelliter vars omloppsbanor knappast skulle korsat varandras om de inte fösts samman på observatoriet denna kväll.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons