Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rydberg bearbetar sin sorg

/
  • Ludvikabördige Johan Rydberg konfronteras med sin sorg efter brodern Mickus död i filmen Bara du och jag.

Annons

Skapandet av "Bara du och jag" blev Johans verktyg för att möta sin sorg och saknad. På söndag kväll visas filmen på SVT.

- Det känns spännande och nervöst, säger Johan. Då filmen är ett personligt självutlämnande känns det extra laddat. Det är ju en gigantisk publik och det hela blir väldigt officiellt.

Tidigare har filmen visats i Falun och Ludvika, men även på Göteborgs Filmfestival. Dokumentären har enligt Johan fått bra respons.

- Många vars nära nyligen gått bort har tackat mig. Filmen har fungerat som ett stöd för dem, vilket är den bästa kritik jag kan få. Det var ju det som var meningen med filmen, menar Johan.

Idén till filmen kläcktes redan 2001, men det var först tre år senare själva filmandet tog sin start.. Till en början fanns det inga tankar om att göra en TV-produktion, utan syftet var att göra en film lämpad för stödverksamhet inom sjukvård och kyrka. Hela projektet finansierade Johan själv tillsammans med stöd från Film i Dalarna.

- Jag hade bestämt att jag skulle åka till Island och filma. Göra någon slags film på förutsättningslösa grunder. Men efter en tid kände jag att den skulle fungera på TV. SVT Falun valde att köpa in den och de bekostade sedan all efterproduktion. Bara klippningen har tagit ett år, berättar Johan.

Johan har producerat egna filmer sedan 1996. Filmen "Bara du och jag" är dock den hittills största, sett ur ett ekonomiskt, innehållsmässigt och distributionsmässigt perspektiv.

- Man måste få in film på TV för att kunna nå ut till en större publik, menar Johan.

Just nu ligger Johan lågt. Det finns lite småplaner till en ny dokumentär, men än så länge har han inget konkret projekt på gång.

- Många drar igång nya projekt direkt efter ett just avslutat - för att hålla lågan uppe. Personligen har min film tagit för mycket energi för att jag ska orka sätta igång med något nytt direkt. Jag kommer att ligga lågt till hösten. Då ska jag starta arbetet med en ny dokumentär. Antagligen med Dalaanknytning, avslutar Johan.

Fotnot: "Bara du och jag" visas på SVT2 söndag kl. 20.00

TOBIAS ANDERSSON

Mer läsning

Annons