Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerad Finer redo för rampljuset

/
  • I sommar ska Sarah Dawn Finer turnera med

Annons

- Det är ett hårt jobb det här. Man måste vara säker på att man verkligen vill.

Så säger Sarah Dawn Finer, som sitter på ett hotellrum på Berns i Stockholm och smått stressad rotar runt bland ett stort antal olika ögonskuggor för att försöka sminka sig inför en lång och viktig dag.

När alla intervjuer så småningom är avklarade ska hon gå ner ett par trappor och möta publiken. Sin publik. På hennes egen releasefest.

I dagarna debuterar hon som albumartist, men knappast som artist. Hon är 25 år fyllda, men har redan hunnit befinna sig i musikbranschen i mer än ett decennium. Hon har turnerat med Eric Gadd, Jonas Gardell och Peter Jöback, spelat i musikalen "Rent", och tillsammans med kända producenter spelat in demos åt världsartister som Celine Dion och Britney Spears.

Men det tycktes liksom aldrig bli hennes egen tur att sola sig i rampljuset.

- Jag har träffat många människor som har sagt: "Vi ska göra en platta med dig, kom in och sjung", berättar Sarah Dawn Finer, som i tonåren hoppade av skolan för att satsa helhjärtat på musiken.

Ibland handlade det om musik hon inte ville göra, ibland rann det bara ut i sanden. Emellanåt gjorde det henne stressad.

- Jag var i 13-årsåldern, och det var i samma veva som Robyn kom ut. Folk tyckte att man var gammal om man inte hade släppt en platta innan man var 16, förklarar Sarah Dawn Finer samtidigt som hon med imponerande precision målar på eyeliner

För fem år sedan kom hon till en vändpunkt. Hon var ute på fyra olika turnéer innan hon fick nog och tog en "välbehövlig paus" i New York. När hon kom tillbaka till Stockholm var det med insikt. Nu visste hon vad hon ville göra.

- Jag sprang upp till Sony och sa: "Musik är viktigt! Jag vill kunna sjunga och beröra! Skivförsäljning är inte allt!". De sa åt mig att jag måste vara lite mer konkret.

Förra sommaren satte hon sig ner tillsammans med låtskrivaren Peter Hallström och skrev "I remember love" till Melodifestivalen, efter att länge ha tvekat inför att vara med i evenemanget.

- Christer Björkman hade frågat om jag ville vara med i ett par år, men jag hade sagt nej. För att jag inte vågade och för att jag inte trodde att det skulle funka, förklarar Sarah Dawn Finer.

Melodifestivalen, och fjärdeplatsen i den, blev en positiv upplevelse, även om den också har inneburit en hel del stress. Debutskivan skulle bli klar snabbt. För snabbt?

- Jag vill gärna sitta med på varje trumslag som spelas, men det hade jag inte tid med nu. Vi skulle få ut den, men ville inte kompromissa med låtarna, förklarar hon, och berättar att hon ändå varit delaktig i nästan allt under arbetet med skivan:

- Där tror jag att jag har haft nytta av min rutin. Jag vet hur det kan låta, hur det ska låta och hur jag vill att det ska låta.

Mål ett är uppfyllt. Nästa mål för Sarah Dawn Finer är utlandet.

- Världen är stor. Jag sjunger för alla som vill lyssna, säger hon leende och lägger på det sista lagret mascara.

TT Spektra

Therese Nyberg

Mer läsning

Annons