Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustat för festivalcamping

/
  • Här ska tusentals festivalbesökare bo. Den stora huvudcampingen kommer som vanligt att ligga på grönyteområdet kring Jussi Björlings-väg, och i år även Stadshusvallen. Ytterligare ett område finns i beredskap, om det blir många festivalcampare - grönområdet mellan Maserhallen och de vita punkthusen längs Hagavägen. Foto: Karta 
  • De stänger skräpet ute. Mycket har förbättrats inför årets Peace & Love-festival, både städning och faciliteter. Inte minst på campingen som kommer att vara inhägnad för första gången. Jesper Mårtensson och Håkan Rystedt är två av dem som började montera staketet igår kväll.
  • Nu är det klippt! Där tusentals festivalbesökare ska sätta ner sina tältpinnar krävs en stor och fin gräsmatta. Jesper Mårtensson i Stora Tuna OK poserar stolt framför det stora området som snart kommer att vara smockfullt med campare.

Annons

Under årets upplaga av Peace & Love, den 26-30 juli, beräknas Borlänges invånarantal öka med 20 000 personer. Många av dessa har med sig tält och alla med festivalband har rätt att hämta ut ett särskilt campingband.

Efter förra årets upplaga av Peace & Love fick festivalledningen kritik för städningen av campingområdet:

"Campingen var jättebra ordnad, däremot fungerade tillsynen och städningen inte alls", sade Jan Kristoffersson på miljökontoret då till tidningen.

Inför årets festival har många förbättringar gjorts.

Den allra största är att campingen i år är inhägnad och är tillgänglig enbart för de med campingband kring handleden. En annan stor förbättring är den ökade städningen.

- Vi kommer att ha kontinuerlig städning på campingområdet, förra året var städningen bara periodvis, berättar Håkan Rystedt som i år är ansvarig för campingen.

I fjol skyllde festivalledningen bristerna på att det inte fanns tillräckligt med folk. I år är det fler som plockar efter skräpiga festivalbesökare och Stora Tuna orienteringsklubb sköter specifikt städning- och "dygnet runt-bevakning" av campingområdet.

- Vi är omkring 200 stycken som kommer att arbeta på campingområdet. Det ger ett tillskott till klubben och en trevlig sammanhållning, berättar Jesper Mårtensson i Stora Tuna OK, som tillsammans med Håkan funnits på plats och donat sedan förra veckan. Båda två är riktiga proffs på att tälta i fjällvärlden, men ingen av dem vill kalla sig festivalräv.

Jesper var med och jobbade på campingen även förra året, och hävdar att årets arrangemang knappt går att jämföra med fjolårets.

- Förra året var området helt öppet, så det blev en allmän festplats där alla var, men i år är det inhägnat så vi har bättre koll, förklarar Jesper, som var en av dem som igår började sätta upp det totalt 800 metet långa staketet.

- Hur många campare väntas komma?

- Det kan vi inte förutse, eftersom man inte har behövt boka sin tältplats. Däremot är 60 platser för husvagnar och husbilar förbokade. Där har vi satt stopp för att hålla säkerhetsavståndet på sex meter, säger Håkan och stegar iväg över Cozmoz-parkeringen för att ge en bild av hur det kommer att bli.

Något som glatt kommer att överraska trogna campare är utbudet av toaletter. De trogna bajamajorna har fått ge vika för en modernare version.

- Det kommer att finnas 54 vattenspolande toaletter utspridda på campingen, sex mobila vagnar kommer att köras hit, berättar Håkan och rynkar på näsan åt den ständiga tömningen av slafsiga bajamajor.

Camparna kommer även att kunna nyttja två urinoarer samt 28 duschar. Brandgator kommer att löpa över hela området och mellan torsdagen och söndagen kommer dygnet runt-sjukvård att finnas tillgänglig.

Igår kväll klockan 18 stängdes Jussi Björlings väg av, och kommer att vara avstängd till och med måndag morgon klockan 05. Klockan 12 idag slås portarna till campingen upp och festivalcamparna börjar välla in. Hur många det blir återstår att se, liksom huruvida de extra campingområdena kommer att tas i bruk.

- På huvudcampingen finns det plats för 7000 till 8000 personer beroende på hur vi packar, om vi lägger dem på högkant eller på rygg, skojar Håkan Rystedt.

- Vi tror att det kommer att bli bättre i år, man lär sig ju år för år, säger Marianne Qvist, ordförande i miljönämnden.

Regler och mer information om campingen finns på Peace & Loves hemsida: www.peaceandlove.nu.

Mer läsning

Annons