Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runt runda bordet med riddar Greider

/
  • Systemkritisk. Den självgoda toppstyrningen i s bidrog till höstens valförlust, enligt Göran Greider.

Annons

Samtidigt som Göran Greider öppnar kvällens idéstuga börjar Modo och Linköping att kriga om pucken i Kanal5.

Följden av krocken med sporthögmässan blir att enbart ett dussin personer söker sig till ABF:s temakväll om s framtida strategier. Det är synd - det ska på en gång sägas att Greider är en talare med en inspiration som det är svårt att inte charmas av.

Det mindre formatet visade sig även passa bra för ändamålet, med deltagarna gemytligt samlade i en halvcirkel kring mäster Greiders bord.

Huvudfrågan för kvällen var vilka chanser s har att komma tillbaka efter höstens valförlust och vad som bör göras. Inledningsvis slår Greider fast att alliansen inte vann, det var s som förlorade.

Partiets omvandling från folk- till elitrörelse är boven i dramat, enligt Greider. Den grundläggande värderingen om full sysselsättning och maktfördelning har vittrat bort sedan 90-talets smärtsamma saneringar.

En allt mer utbredd toppstyrning med sina inslag av självgodhet tystar ned kritik och pluggar igen för en nödvändig vitalisering.

För att återfinna sin avtrubbade, kanske till och med avsomnade själ behöver s bli en folkrörelse igen. Hur ska det gå till? Greider tillsammans med oss andra lämnas för en stund i en slags pragmatisk limbo.

Klart är att partiet behöver utmana, kanske i första hand sig själv. Inre stridigheter är av godo och vitaliserande. Full sysselsättning med dess fokus på inflytande och makt behöver åter lyftas fram i högsätet. En systemutmanande energi behöver odlas.

Här visar sig Greider nyanserad när han poängterar att markandsekonomin i sig är "ett väldigt kraftfullt verktyg", men en bärsärkargående kapitalism blir onekligen en destruktiv kraft.

Miljöproblematiken kräver politisk styrning, och här någonstans ser Greider tillsammans med den debatterande skaran en intressant öppning. En hållbar utveckling är något vi kommer att tvingas till och det kommer att ställa globala fördelningsfrågor på sin spets.

När Greider mot slutet kastar ut frågan vilken väg vi tror att s kommer att gå, är vi tretton personer som återigen befinner oss i ett slags ovisshetens hållplats, men det är en medveten och engagerad sådan och det är gott nog.

Personligen har jag en svaghet för mittencentrerat samförstånd. Men för att en god sådan lösning ska komma till stånd krävs att alla variabler tas med.

Dagens ordning med lättnader för redan besuttna på kostnad av samhällets marginaliserade är inte utan sina fascistoida tendenser och det behövs radikala krafter för att hålla den stången.

Även om jag på detaljnivå kan rynka på ögonbrynen åt de mer radikala lösningarna så är dess röst en viktig motkraft i ett samhälle som tenderar att sparka på dem som redan ligger.

Fakta: VILKEN VÄG VÄLJER S?

  • Politik Föreläsning
  • Göran Greider
  • Publik: 12 personer
  • Biblioteket, Smedjebacken, 10/4

Mer läsning

Annons