Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runge mot Fares på Filmgalan

Annons

Björn Runges Mun mot mun är sjufaldigt nominerad inför årets Guldbaggegala. Den stora kampen blir mot Josef Fares Zozo som nominerats i fyra kategorier.

De båda filmerna tävlar mot varandra i klasserna för manus, foto, regi och tungviktaren bästa film, där Ninas resa av Lena Einhorn är tredje och sista nominerade.

- Jag tror att allt med Guldbaggenomineringar är positivt för att det skapar uppmärksamhet kring filmen. Så det är jätteroligt, säger Björn Runge, vars Om jag vänder mig om för två år sedan var galans stora vinnare och vann hela fyra guldbaggar, men inte just den för bästa film.

På Filmgalan, som hålls den 30 januari i Göteborg, ställs Mun mot mun mot bland annat Zozo. Regissören Josef Fares har tillbringat hösten på olika filmfestivaler och fortsätter om några dagar till USA där han bland annat ska till den prestigefyllda Sundancefestivalen.

- Det har hänt så mycket nu på sistone, så jag tror att jag får vänta ett tag med att smälta det här. Jag har rest så mycket med den här filmen och det har varit omtumlande.

Zozo, som är en löst självbiografisk historia om Josef Fares egen väg från Libanon till Sverige, är redan uttagen som Sveriges Oscarskandidat. Josef Fares är mest nöjd med att ha blivit nominerad för bästa film och för fotot.

- Man brukar säga att man inte kan tävla i konst, men det är väldigt inspirerande att få pris, säger han.

Hur ska du förbereda dig för galan?

- Jag får köpa mig en schysst kostym och sedan bara ha det kul.

Kampen om Guldbaggenomineringarna var tuffa i år. Hela 45 svenska långfilmer hade premiär och bland filmer som inte fick någon nominering alls märks publiksuccén Pistvakt.

Därför kan Tuva Novotny vara extra glad - hon fick två stycken. Dels en för bästa huvudroll för Fyra veckor i juni, dels för birollen i Bang bang orangutang.

I regiklassen tävlar Josef Fares och Björn Runge mot Ulf Malmros. Han har länge varit en av Guldbaggejuryns största kritiker, men har nu nominerats för allra första gången, för sin komedi Tjenare kungen.(TT Spektra)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons